Hoppa till innehållet

Inrikes

Svenskt kött olönsamt

Bild: Bild:Magnus Hjalmarsson Nejdeman SvD/ TT

Dagens ETC.

Svensk köttproduktion upprätthålls varken av efterfrågan eller lönsamhet. Det menar sociologen Jonas Bååth. I stället är det svenska köttet ett sätt för butiker att locka kunder till andra varor med bättre lönsamhet och för lantbrukarna är det främst ett sätt att få behålla sina gårdar.

– Köttproduktion handlar i dag främst inte om matproduktion. I livsmedelshandeln använder man köttet som marknadsföring, och på gårdarna är det ett medel för att upprätthålla produktionen som aktivitet – för att kunna behålla sin verksamhet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från
Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från
Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från
Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00