Hoppa till innehållet

Inrikes

Svenska Amnesty: Utred sexköpslagen – igen

Norge har en liknande sexköpslag som den svenska. I en ny kritiserad rapport från Amnesty konstaterar man att lagen får negativa konsekvenser för de prostituerade.
Norge har en liknande sexköpslag som den svenska. I en ny kritiserad rapport från Amnesty konstaterar man att lagen får negativa konsekvenser för de prostituerade. Bild: Bild: Stian Lysberg Solum/TT

Dagens ETC.

Amnesty i Sverige vill att den svenska sexköpslagen utreds på nytt. Detta efter att en utvärdering av den norska lagen som kriminaliserar sexköp har visat att lagen fått negativa konsekvenser för de prostituerade. Sveriges kvinnolobby anser att den norska rapporten har stora brister och att svenska Amnesty inte lyssnat på sina medlemmar. – Det bästa sättet att inte kränka prostituerades mänskliga rättigheter är att avskaffa prostitutionen, säger Clara Berglund.

Amnesty Internationals beslut att verka för att avkriminalisera prostitutionen i samtliga led har lett till massiv kritik från feministiskt håll. Medlemmar lämnade organisationen i rasande protest och stark kritik formulerades i såväl medier som i Sveriges riksdag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00