Inrikes.

2018-01-02 08:23
Bild: Riksbanken

Superrika svenskar har fördubblat inkomsterna

De lågavlönade står och stampar, samtidigt som de 1 000 rikaste svenskarna har  fördubblat sina inkomster sedan 2009.

Dagens ETC:s granskning visar att ojämlikheten ökade kraftigt under 2017 och toppinkomsttagarna tjänar nu i timmen vad en undersköterska får i månadslön.

Tio år efter den stora finanskraschen har svensk ekonomi börjat återhämta sig. Men en allt större del av tillväxten stannar kvar i toppen medan allt mindre tillfaller resten av löntagarna. Ojämlikheten lade in en ännu högre växel under 2017 och utveckligen drivs på av en liten grupp extremt förmögna företagare och finansmän i den absoluta toppen.

En av dem är Sebastian Knutsson som tjänade över två miljarder kronor förra året. Han och två andra delägare kvalade in på inkomsttoppen efter att ha sålt spelbolaget King. Men det är inte bara företagare som gjort en enskild god affär som platsar på listan över de 1 000 bäst betalda svenskarna. Högt upp hittar vi Stefan Persson och Liselotte Tham som tillsammans tjänat 9,3 miljarder sedan 2008 och Maersk-arvingen Ane Uggla (1,8 miljarder).


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Liten välbetald grupp

Inkomsttoppen består inte bara av ärvda pengar. En ny grupp finansmän som Fredrik Lundberg och riskapitalister som Robert Andreen har de senaste åren tjänat allt mer.

Det visar Dagens ETC:s granskning av de 1 000 bäst betalda svenskarnas inkomster mellan åren 2008 till 2016, arbets- och kapitalinkomster sammanräknade.

Förra året tjänade de i snitt 52 miljoner kronor, det blir 25 000 kronor i timmen.

Den översta finans- och företagseliten utgör endast 0,01 procent av befolkningen men tar 10 procent av alla kapitalinkomster. Deras månadsinkomster har stigit från 2,5 miljoner kronor år 2008 till 4,3 miljoner förra året. Om vi jämför med 2009 har inkomsterna fördubblats.

– Det är extrema siffror men jag är ändå inte förvånad.

Det säger LO-ekonomen Anna Almqvist som länge studerat den växande ojämlikheten i Sverige. Siffrorna som Dagens ETC tagit fram bekräftar en bild som forskningen sett tendenser på under lång tid.

– Vi vet från tidigare forskning och rapporter från bland andra OECD att en av anledningarna till  att ojämlikheten ökar så mycket i Sverige är att toppen drar ifrån, säger Anna Almquist.

Men valet av startår har stor påverkan på resultat. Det konstaterar nationalekonomen Daniel Waldenström som arbetar med den franske stjärnekonomen Thomas Piketty.

– Inkomster hoppar en del från år till år, särskilt när det är realisationsvinster. Slutet på 2008 var den djupaste finans­krisen vi sett.

Men inkomstuppgifterna släpar efter och skillnaden är ännu större om vi tar startår 2009 då har inkomsterna fördubblats till 2016.

– En fördubbling låter rätt drastiskt. Man ska vara lite försiktig men jag har också sett en tendens till ökning i den yttersta toppen. Aktiepriserna har gått upp och det har varit en högkonjunktur de sista åren, det har gynnat kapitalägarna.

Ökade kapitalinkomster

Det är framför allt kapital­inkomsterna som dragit iväg och Daniel Waldenström tror att det främst handlar om avkastning på växande förmögenheter.

– Det har varit en exceptionellt gynnsam tid att äga kapital i Sverige de senaste 20–30 åren. Ökningen av kapitalinkomsterna kommer från utdelningsinkomster och realisationsvinster delvis från försäljning av bostäder.

I Stockholm har prisuppgången på bostadsmarknaden varit exceptionell och kanske är det därför hälften av de 1 000 svenskar med högst inkomster bor i Stockholms län.

Enligt Dagens ETC:s granskning heter den genomsnittlige toppinkomsttagaren Anders Andersson, är 59 år och bor i våning på Strandvägen, i Östra Djursholms villor med havsutsikt eller i det exklusiva området Hovås i Göteborg.

Anders-gruppen har, trots ökade inkomster, fått behålla allt mer av sina pengar. Varje år har deras skatteandel sjunkit med ett par procent och orsaken till det är ökade kapitalinkomster från bland annat aktieutdelningar vilket är lägre beskattade än löner.

Armé av skatterådgivare

Detta vet riskkapitalisten Robert Andreen, grundare av Nordic Capital, och hans armé av revisorer och skatterådgivare.

Robert Andreen ingår i en stor grupp riskkapitalister som just nu processar mot skatte­verkets upptaxering. De har av skatteskäl försökt plocka ut löner i form av kapitalinkomster via fåmansbolag.

Men Robert Andreen borde ha råd att betala sin skatteskuld. Bara under 2017 har han tjänat en miljard men betalat endast 30 procent i skatt. Robert Andreen bor i en Östermalmsvåning värderad upp mot 40 miljoner och hans kvarter har Sveriges högsta koncentration av rika människor som ett fåtal kvarter i sydöstra Öster­malm. Där bor bland andra Maersk-arvingen Ane Uggla och finansmannen Melker Schörling, som har tjänat 550 miljoner sedan 2008.

Ojämlikheten ökar snabbare

Men denna grupps enorma inkomstökningar har pågått under lång tid. Ojämlikheten sjönk förvisso från och med 1930-talet men kurvan vände runt 1980 och nu ökar skillnaderna snabbare i Sverige än alla andra jämförbara länder. Vi är tillbaka på 1947 års nivå i hur stor andel den översta procenten tar av alla inkomster.

Daniel Waldenström poängterar dock att vi fortfarande är ett av världens mest jämlika länder.

– I alla fall om vi tittar på arbetsinkomster. Har du haft ett jobb har du haft en positiv inkomstutveckling. Sverige har haft ganska reglerad arbetsmarknad där lönehöjningar har tillfallit de allra flesta.

Men han är oroad för att en allt för stor ojämlikhet riskerar urholka elitens tilltro och betalningsvilja för välfärdsstaten.

– Det finns också problem om barns möjligheter bestäms av föräldrarnas plånbok.

Leder till sämre tillit

Sverige har halkat från det tredje mest jämlika EU-landet till plats 9 eller 11, lite beroende på vilket Gini-mått vi använder.

Våra nordiska grannländer men även Slovenien, Slovakien och Tjeckien är nu mer jämlika än Sverige, enligt Gini-koefficienten. LO-ekonomen Anna Almqvist anser att även om reallönerna har ökat i Sverige så är det problematiskt att en liten grupp toppinkomsttagare drar ifrån.

– I grunden är jämlikhet en fråga om att tillgångar bör fördelas rättvist och ska komma alla till del. Men sedan har också ojämlikheten negativa effekter för ekonomin bland annat för att hushåll med lägre inkomster inte investerar i utbildning på samma sätt. Ojämlikhet leder också till sämre tillit och ohälsa samt ökad kriminalitet.

Personerna med den högsta sammanlagda inkomsten 2008–2016

Liselott Tham

68 år

Bild: Passregistret

Djursholm, Hennes & Mauritz

4 831 000 000 kr

Stefan Persson

69 år

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Stockholm, Hennes & Mauritz

4 445 000 000 kr

Fredrik Lundberg

65 år

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Djursholm, Nordic Capital

3 542 000 000 kr

Sebastian Knutsson

48 år

Bild: Anders Ahlgren/SvD/TT

 

Bromma, King

2 530 000 000 kr

Jan Axel Bengtsson

44 år

 

Stocksund, H&M

2 291 000 000 kr

Markus Persson

37 år

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Stockholm, Mojang

1 971 000 000 kr

Ane Uggla

68 år

Bild: MAERSK LINE

Stockholm, Maersk

1 817 000 000 kr

Gustaf Douglas

79 år

Bild: Jessica Gow/TT

Åkersberga, Latour

1 489 000 000 kr

Sten Olsson

70 år

Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Göteborg, Stena

1 279 000 000 kr

Lars Markgren

53 år

Bild: Richard Drew/AP/TT

Stocksund, King

1 267 000 000 kr

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Ojämlika tillgångar och kapitalinkomster

I Sverige är förmögenheterna ännu mer ojämnt fördelade än inkomsterna. Antalet miljardärer har fördubblats sedan 2008 och under förra året slog Sverige nytt rekord med 187 personer med en förmögenhet på minst en miljard.

Beräkningar visar att även de svenska dollarmiljonärerna blir allt fler. 2016 ägde 116 000 svenskar investeringsbara tillgångar på över 8,2 miljoner kronor. Då räknas inte huvudbostaden in.

Det är räntor på kapital, aktieutdelningar samt vinst som uppstår vid försäljning av exempelvis fastigheter eller aktier. Mer än hälften av alla kapitalinkomster i Sverige tillfaller den översta procenten med högst inkomster.

De 1 000 höginkomsttagarna som vi har granskat, har dragit in 22 procent av de totala kapitalinkomsterna.

Vanligaste namnen

Anders: 53

Erik: 52

Lars: 46

Per: 46

Johan: 43

Topp 1000-gruppen vs industriarbetare

Medelårsinkomst 2017: 51 033 639 kr

Löneökning 2008-2016: 71 procent

Medelårsinkomst 2017: 358 217 kr

Löneökning 2008-2016: 23 procent