Inrikes.

2017-09-20 12:30
Miljöprofessor Johan Rockström är starkt kritisk mot att den danske debattören Bjørn Lomborg (lilla bilden) ges utrymme på SvD:s ledarsidor.  Bild: Wikimedia, SvD och TT
Miljöprofessor Johan Rockström är starkt kritisk mot att den danske debattören Bjørn Lomborg (lilla bilden) ges utrymme på SvD:s ledarsidor.

Stark kritik mot SvD:s samarbete med ökänd miljödebattör

Den danske debattören Bjørn Lomborg har gjort sig känd för att förringa klimatfrågan och avfärda kraven på åtgärder. Ändå ges han regelbundet utrymme på Svenska Dagbladets ledarsidor.

”Jag undrar om SvD gör någon form av journalistisk granskning av innehållet innan de publicerar hans texter”, säger miljöprofessor Johan Rockström.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Bjørn Lomborg är statsvetare, men har gjort sig ett namn som provokativ miljö- och klimatdebattör. Han är vd för Copenhagen Consensus Center (CCC), en tankesmedja som med hjälp av ”världens toppekonomer” ska hitta ”de bästa ekonomiska prioriteringarna för att lösa världens största problem”.

Projektet finansierades till en början av den konservativa danska regeringen, men sedan regeringen bytte färg 2011 ströps de statliga medlen. Sedan 2012 är CCC en privatsponsrad ideell organisation med säte i USA. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


2015 välkomnades Bjørn Lomborg till Australien av landets dåvarande premiärminister, den konservative klimatskeptikern Tony Abbott, och lovades drygt 25 miljoner kronor för att sätta upp Australia Consensus Center på ett universitet i landet. Men finansieringen drogs tillbaka innan det blev något nytt center, inte minst efter protester från studenter och universitetspersonal.

–  Inom forskarvärlden, inte minst på ekonomins område, har Björn Lomborgs verksamhet ingen akademisk trovärdighet. Det ses som en uppsökningsaktivitet som drivs av specifika mål när det gäller att föra ut särskilda budskap till den offentliga debatten och i vissa fall göra relativt extrema positioner mer acceptabla i den offentliga debatten, sa Frank Jotzo, chef på Centrum för klimatekonomi och -politik vid Nationella universitetet i Australien, till The Guardian då.

Omvänd retorik

Bjørn Lomborg har under flera år mött hård kritik från forskarvärlden och affärstidningen Forbes har kallat Lomborgs klimatanalyser för ”a hot mess”.

– Bjørn Lomborg är utdömd av akademin sedan länge. Men man ska inte underskatta honom, han är intelligent och har bland annat lyckats med konststycket att gå från klimatskeptiker till att erkänna att människan orsakar klimatuppvärmningen. Men med en omvänd retorik kommer han sedan fram till att det inte är ekonomiskt försvarbart att lösa klimatfrågan, säger Johan Rockström, miljöprofessor vid Stockholms universitet och chef för Stockholm Resilience Centre.

Men, menar Johan Rockström, Lomborg är inte problemet.

– Problemet är Svenska dagbladet och andra medier som år efter år okritiskt ger utrymme åt Bjørn Lomborgs texter. Det är journalistiskt tveksamt, säger han.

Den senaste artikeln i SvD har rubriken ”Ett större hot än uppvärmning” (14/9) och handlar om att kyla är ett större hot än uppvärmning, eftersom fler människor i världen dör till följd av köld än av hetta.

– Lomborgs resonemang saknar komplexitet, han är medvetet enögd och älskar att provocera. Resonemanget om dödsfall i den senaste texten är lite som att säga att fler dör av övervikt än av svält, och då blir lösningen att inte producera mer mat.

Johan Rockström skriver själv regelbundet i New York Times och vittnar om hur New York-tidningens redaktörer minutiöst faktagranskar varje mening inför en publicering.

– Jag undrar om SvD gör någon form av journalistisk granskning av innehållet i Bjørn Lomborgs texter innan de publicerar. Det borde de göra, säger miljöprofessor Johan Rockström.

RÄTTELSE

I en tidigare publicering skrev Dagens ETC att CCC tagit emot ”oljepengar” frеn konservativa Randolph Foundation och mеngmiljardдren Paul Singer, vilket The Smog Blog avslцjat. Bеde Randolph Foundation och Paul Singer har donerat till och /eller tagit emot pengar frеn tankesmedjor som arbetar mot klimatvetenskapen, bland annat organisationer, som Americans for prosperity, som oljemiljardдrerna Koch Brothers stеr bakom. 

Men enligt Roland Mathiasson, vd pе Copengahen Consensus Center, accepterar CCC inga bidrag eller donationer frеn oljeintressen. Han sдger vidare att delar av pengarna lдmnats tillbaka.

– Randolph Foundation gav ett stipendium till Copenhagen Consensus i 2012. Det var ett litet belopp kanske en tusendel av vеra kostnader, mindre дn en halv procent. The Paul Singer Foundation gav ett stipendium till ett vеra forskningsprojekt som aldrig blev av, sе Copenhagen Consensus lдmnade tillbaka stipendiet, sдger Roland Mathiasson.

Grundat tankesmedjan Copenhagen Consensus Center

Bjørn Lomborg är grundare och vd för tankesmedjan Copenhagen Consensus Center, CCC, med säte i USA.

Han har bland annat skrivit de uppmärksammade böckerna ”The Sceptical Environmentalist” och ”Cool it”, som talar emot riskerna med klimatförändringarna.