Som en del i att komma till rätta med dessa och andra problem på bostadsmarknaden sjösatte Göteborgs stad ett pilotprojekt, ett strukturellt samarbete med Skatteverket där Störningsjouren rapporterar in felaktigheter som i förlängningen också går till Försäkringskassan. Syftet är bland annat att hitta lägenheter som hyrs ut felaktigt och att stävja bidragsfusk.
50-tal ärenden överlämnades
56 ärenden överlämnades till Skatteverket under testperioden och belopp på över en halv miljon kronor kunde återkrävas. Pilotprojektet ansågs lyckat och efter en kartläggning av vilka förvaltningar och bolag som hanterar register med personuppgifter etablerades i början av 2020 arbetsmetoderna i hela kommunen.
Ett år senare visar en stor granskning som Hem & hyra gjort att arbetsmetoderna till stor del missar målet. I hela riket har hundratjugotre fall gått till åtal, mer än hälften av dem i Göteborg, men bara i elva fall har det funnits brottsligt uppsåt. I fyra av tio fall ligger i stället hemlöshet bakom.
V och MP höjde ett varningens finger för att redan utsatta, exempelvis barnfamiljer, skulle drabbas och ville genomföra en ordentlig konsekvensanalys redan innan beslutet klubbades igenom, men fick inget gehör.
Nu lyfter partierna frågan igen och yrkar på en ordentlig konsekvensanalys.
– Väldigt få som åker fast har haft ett brottsligt uppsåt, snarare är det utsatta, hemlösa av olika slag som blir brottslingar och jag tycker inte det är en samhällsvinst att göra personer i utsatt position till brottslingar när de bara sökt bostad, alltså en mänsklig rättighet. Det är orimligt, det blir en dubbel bestraffning, säger kommunalrådet Jenny Broman (V).
Kan finnas många skäl
Hon menar att det kan finnas många skäl till att hamna snett på bostadsmarknaden, inte minst om man är hemlös och desperat att hitta tak över huvudet för sina barn. Ett annat exempel kan vara kvinnor som behöver fly från en våldsam partner.
Redan när folkbokföringslagen skärptes 2018 sa justitieminister Morgan Johansson (S) till Sveriges Radio att personer i utsatta situationer inte skulle drabbas och lovade att ”när det gäller ringa fall, där det inte finns syfte att utnyttja systemet till exempel, där kommer man inte att åtala”.
Men så har lagen alltså inte tillämpats.
– Jag håller ju med om att de som utnyttjar personer i utsatt position, dem måste man komma åt, säger Jenny Broman. Men när det blev så tydligt att det sätt som använts nu snarare drabbat dem som är brottsoffer från början då kan man inte fortsätta med det, utan får hitta andra vägar.
Någon färdig lösning har hon inte, det måste utredas och hon hoppas på att de andra partierna ska komma fram till samma sak när frågan tas upp på kommunstyrelsens nästa sammanträde 19 maj.
– Att samhället inte förmår att ha bostäder som folk har råd med eller som är tillgängliga för folk gör ju att man handlar desperat och hamnar i utsatta positioner. Så egentligen är det väl den biten som är den stora, vi måste ju lösa bostäder så att folk har någonstans att bo, det är den stora kostnaden.