Inrikes.

2014-07-03 16:55
SSU:are lurade statsministern att signera skandalboken Det sovande folket. Bild: Ulrika Lindahl
SSU:are lurade statsministern att signera skandalboken Det sovande folket.

SSU lurade Reinfeldt att signera Det sovande folket

Fredrik Reinfeldt skrev boken Det sovande folket år 1993 – nu förnekar han dess existens. Men idag i Almedalen delade satirgruppen Äkta Moderaterna ut piratkopior av boken. SSU lyckades lura statsministern att signera den.
– När Reinfeldt insåg sitt misstag blev han helt röd i ansiktet, säger Timmy Lundberg.

Det sovande folket är ett nyliberalt manifest författat av en 27-årig Fredrik Reinfeldt. Men boken finns inte att köpa och nästan alla exemplar har försvunnit från Sveriges bibliotek. Reinfeldt har till och med förnekat bokens existens i en intervju.

Det ville teatergruppen Riktiga Moderaterna ändra på och delade ut nytryckta kopior av boken. SSU:arna Adam Löberg och Timmie Nyberg lyckades av en slump få tag varsitt exemplar.
– När vi såg Reinfeldt komma på gatan kom vi på idén att få boken signerad. Vi fick komma fram till honom i Expressens tält, säger Adam Löberg.
Men Reinfeldt skrev sin namnteckning utan att se sig för.
– När han vände fram omslaget på boken då sa pressekreteraren: fan, det är Sovande folket. Deras ögon blev helt uppspärrade. Reinfeldt blev helt röd i ansiktet. Det var ett priceless ögonblick, säger Timmy Nyberg.

Markus Friberg, pressekreterare hos Fredrik Reinfeldt, säger att statsministern inte kände till vad han signerade.
– De kom fram med blanka vita sidor, det var inget konstigt med det. Det var många som kom fram, säger Markus Friberg.

Boken innehåller flera kontroversiella formuleringar och uttrycker ideologi som ligger långt ifrån hur de nya Moderaternas vill presentera sin nuvarande politik.
– Den innehåller en mängd märkliga citat. Han har själv försökt ta avstånd ifrån boken, men att han nu skriver under visar att det är hans bok, säger Timmy Nyberg.
Fredrik Reinfeldt förnekade bokens existens i en DN-intervju.
– Jag har inte skrivit några litte­rära eller faktaböcker, men har varit medskribent för skrifter som moderaterna gett ut, sa Fredrik Reinfeldt i en intervju i DN 17 maj.
Men enligt pressekreterare Markus Friberg förnekar inte Fredrik Reinfeldt att han skrivit Det sovande folket.
– Som MUF-orförande skrev han en pamflett. Det stämmer, säger han.

Konst inte politik

Teatergruppen Riktiga Moderaterna, som ger ut boken, poängterar att tilltaget är en konstinstallation och inte politisk aktion.

– Ända från början bär vi satte upp boken som pjäs har målet varit att få Reinfeldt att förhålla sig till det han har skrivit. Målet är att få Reinfeldt att börja prata ideologi. Vi tror att han har samma ideologi som han uttrycker i boken men idag döljer han sig bakom en slöja av andra ord, säger hon.

Gruppen kommer att skicka ut 100 exemplar till landets bibliotek och ytterligare 50 till kulturredaktioner. Målet är att få boken recenserad. Men gruppen har inte Fredrik Reinfeldts tillåtelse och kan därmed göra sig skyldiga till brott mot upphovsrättslagen.  Maxstraffet är två års fängelse.

– Reinfeldt riskerar nog inte valrörelsen och anmäler en teatergrupp för att gratis ha delat ut hans egen bok. Om han anmäler oss kommer det bli jätteintressant. Det skulle vara värt att sitta i fängelse för det här säger Jonathan Möller, medlem i gruppen.

Fakta: Äkta Moderaterna
Nationalscen, som gruppen heter, gjorde en liknande installation under EU-valet. De kallade sig då Äkta Moderaterna och propagerade offentligt för den hårda nyliberala politik som Fredrik Reinfeldt förespråkar i Det sovande folket. Då blev de den första teatergrupp som har blivit polisanmäld av ett regeringsparti i Sveriges historia. Gruppen anmäldes av Stockholmsmoderaterna för brott mot varumärkesförordningen.

Relaterade artiklar