Inrikes.

2018-05-15 13:29
Sara Haraldsson, generalsekreterare på Maktsalongen som står bakom sms-tjänsten Lite mycket nu.  Bild: Maktsalongen
Sara Haraldsson, generalsekreterare på Maktsalongen som står bakom sms-tjänsten Lite mycket nu. 

Sms-tjänst hjälper tjejer att varva ner

Andelen unga med psykisk ohälsa har ökat kraftigt de senaste 30 åren, visar en färsk rapport från Folkhälsomyndigheten. Nu lanserar organisationen Maktsalongen sms-tjänsten Lite mycket nu som ska lära tjejer att varva ner och sätta gränser för sig själva.

Andelen 13- och 15-åringar med psykosomatiska symptom har fördubblats sedan 1985 enligt rapporten som släpptes i slutet av april. En tredjedel av killarna och hälften av tjejerna rapporterar återkommande problem med sådant som sömnsvårigheter, nedstämdhet och irritation. För en vecka sedan lanserade den feministiska organisationen Maktsalongen en sms-skola i stresshantering för unga tjejer, med namnet Lite mycket nu.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Man får sms varje dag vid halv två-tiden, och de innehåller en övning att göra under dagen. Övningarna syftar till att skapa återhämtning och reflektion kring återhämtning eller funderingar över vilka förväntningar man har på sig själv, säger Sara Haraldsson, generalsekreterare på Maktsalongen.

Utformad med psykologer

Övningarna är utarbetade i samarbete med psykologer och har sin grund i kognitiv beteende­terapi och mindfullness. Tanken är att de ska vara enkla att ta till sig och att utföra.

– Det handlar om två olika sorters övningar för att hitta både passiv och aktiv återhämtning. Man får i uppdrag att planera passiv återhämtning som att exempelvis läsa en bok eller kolla på en tv-serie. Det handlar mycket om att lära sig att se att det är en form av återhämtning och att det är viktigt, jag tänker att många får dåligt samvete av att chilla. Aktiv återhämtning kan vara att göra något man mår bra av som att hänga med kompisar, träna eller gå på museum.   

Sms-skolan riktar sig främst till tjejer mellan 16 och 25 år.

– Men jag tänker att övningarna också kan användas av de som är lite yngre eller lite äldre, och även av män. Men det är unga tjejer vi tänkt på när vi skapat projektet.

Du säger att även män kan använda tjänsten. Varför riktar ni er då bara till tjejer när pojkar också mår dåligt i stor utsträckning?

– På sätt och vis har vi gjort den så att alla kan använda den. Men det är ju ett mycket större problem bland unga tjejer. Vi är en jämställdhetsorganisation och gör saker ur ett jämställdhetsperspektiv. Att tjejer är så pass mycket mer utsatta gör att vi vill rikta oss till dem.

Nedvarvning blir lätt ett måste

Sara Haraldsson säger att ambitionen med sms-tjänsten är att den ska vara praktisk och enkel. Hon menar att nedvarvning och återhämtning lätt blir till extra måsten i livet och att de då helt motverkar sitt syfte.

– Svaret på frågan om att göra något åt stress blir alltid ”gör mindfullness” eller ”gå på yoga”. Det är två jättebra saker, det är inte det, men tröskeln för att göra dem är ganska hög. Vi ville bryta ner den befintliga kunskapen som finns, fokusera på områden som är problem för unga och utforma övningar anpassade efter det.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Så funkar Lite mycket nu

Man anmäler sig online. Det kostar inget.

En gång om dagen får man ett sms med en enklare övning att utföra. Övningarna handlar både om passiv och aktiv återhämtning.

Passiv återhämtning kan vara sådant som att läsa, se på tv eller bara lyssna på musik. Aktiv återhämtning handlar om att göra något som får en att må bra, till exempel fika med vänner, träna eller gå på museum.