Inrikes.

2015-02-03 11:05
KDU:s ordförande Sara Skyttedal talar om flyktinginvandringen som en skogsbrand. Bild: Fanni Olin Dahl/TT
KDU:s ordförande Sara Skyttedal talar om flyktinginvandringen som en skogsbrand.

”Skyttedal slirar betänkligt”

Den senaste tiden har Folkpartiet och Kristdemokraterna gjort flera hårda utspel om minskad flyktinginvandring och språkkrav. Det nya tonläget hyllas på SD-flanken. Men utspelen väcker stor ilska inom alliansen.
   – Jag känner inte igen mig i KD, säger Anders Wijkman, tidigare EU-parlamentariker för Kristdemokraterna.

Flyktinginvandringen är en ”skogsbrand” som hotar den svenska välfärden. Så lät det debatten i SVT:s Agenda i söndags. Men det var inte en SD-politiker som debatterade utan Sara Skyttedal, ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund.

– Vi står inför en akut situation, sa Skyttedal i tv-studion.

Tonläget har skruvats upp de senaste veckorna. Skyttedal har också i Expressen varnat för att ”islamister är det största hotet mot demokratin”. Även moderpartiet har slagit in på en hård linje flyktingfrågan. Innan Göran Hägglund meddelade sin avgång krävde han lägre bidrag till nyanlända och att permanenta uppehållstillstånd görs till tillfälliga de första tre åren. Men KD:s politiska u-sväng får intern kritik av Anders Wijkman, tidigare EU-parlamentariker för Kristdemokraterna.

– Känner inte igen mig. KD har hittills obetingat ställt upp för flyktingar och humanitär misär. Men Skyttedal slirar betänkligt, skriver han på Twitter.

FP hyllas av SD

Även Folkpartiets ton har hårdnat i invandringsfrågan och förändringen har gått snabbt. För drygt ett år sedan försvarade FP-toppen Erik Ullenhag en generös flyktingpolitik.

– Permanenta uppehållstillstånd är viktigt för att vi historiskt sett vet att det underlättar för dem att lära sig svenska och att få jobb, sa Ullenhag till SVT i september 2013.

Men nu har partiet gjort en helomvändning. Partiledare Jan Björklund gick i förra veckan ut och föreslog att Sverige endast ska ge permanenta uppehållstillstånd till flyktingar som visar att de kan försörja sig. 

På SD-flanken hyllas Björklunds utspel. 

– Det är alltid välkommet, såklart. Men det handlar fortfarande om myrsteg, säger Gustav Kasselstrand, ordförande för SD:s ungdomsförbund till Dagens ETC.

Han har tidigare också hyllat Sara Skyttedals debattartikel i Expressen om att ”Islamismen är största hotet mot demokratin”.

– Bra Sara Skyttedal. Visa var skåpet ska stå nu när Hägglund lämnar, skrev Gustav Kasselstrand på Twitter.

Till Dagens ETC tillägger Gustav Kasselstrand:

– Alla dessa förslag är verkningslösa om man inte samtidigt minska volymerna, sa Kasselstrand på fredagen. 

Dagen efter gick FP-toppen Allan Widman ut i Sydsvenskan och varnade för att flyktinginvandringen ”innebär stora påfrestningar för det svenska samhället”. 

– Det är oundvikligt att adressera frågan om volymer, säger han till Sydsvenskan.

”Kravliberalism”

Men allianspartiernas nya hårdare ton i flyktingpolitiken har väckt stort motstånd även internt. Folkpartisten och partistyrelseledamoten Frida Johansson Metso kallade Jan Björklunds utspel för ”kravliberalism”. Ute bland Folkpartiets gräsrötter bubblar ilskan. Andreas Westerberg (FP), gruppledare för Folkpartiet i Skellefteå, kräver Jan Björklunds avgång.

– Hans senaste utspel befäster min övertygelse som jag hade sedan tidigare att Jan Björklund måste lämna sin post, säger han. 

”Stänger en laglig väg”

Jan Björklund har också krävt en minskad anhöriginvandring. Det vänder sig Andreas Westerberg emot.

– Vi Folkpartister brukar säga att vi vill se fler lagliga vägar in i Europa. Björklunds förslag innebär att man just stänger ännu en laglig väg. 

Andreas Westerberg tycker att debatten har hamnat fel. Det talas bara om invandringens kostnader istället för att värna rätten till skydd för flyktingar.

– En ökad invandring är på lång sikt också en ekonomisk nödvändighet för stora delar av Sverige.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Hårdare ton i integrations-debatten

Folkpartiet

• Gick ut med en DN Debatt förra veckan med förslagen om försörjningskrav för anhöriginvandring, nya villkor för -uppehållstillstånd och språkkrav för medborgarskap. FP ser också trösklarna till arbetsmarknaden som för höga och vill därför reformera arbetsrätten och LAS, Lagen om anställningsskydd. Utspelet har väckt starka reaktioner, även internt, där flera, namnkunniga politiker, däribland Birgitta Ohlsson (Expressen), varit en av skeptikerna.

Kristdemokraterna

• Strax före jul gick Göran Hägglund ut i en kraftigt diskuterad debattartikel i DN med nya förslag för att minska kostnaderna för flyktingmottagandet. Bland dem fanns lägre bidrag till nyanlända och att permanenta uppehållstillstånd görs till tillfälliga de första tre åren. Debattartikeln hyllades av såväl ungdomsförbundet (KDU), som sedan en tid tillbaka förespråkat hårdare asylregler, och Sverigedemokraterna.

Centerpartiet

• I en debattartikel i SvD markerade Annie Lööf att hon olikt sina allianskollegor Björklund och Hägglund inte är intresserad av några åtstramningar. Hon vill däremot ge kommunerna full kompensation för kostnaderna för mottagandet och att utplaceringen av ny asylboenden sprids ut jämnare över Sverige. C föreslår också en första-boende-garanti, som skulle motverka att flyktingar tvingas stanna för länge på asylboenden.

Moderaterna

• Exakt vad Moderaterna vill med integrationspolitiken är svårt att säga; något utspel har ännu inte kommit sedan Anna Kinbarg Batra blev partiledare. De har dock låtit meddela att de ser integrations-politiken som ett område de ”behöver bli bättre på” och att försörjningskravet på anhöriginvandrare ska skärpas. M vill också sänka trösklarna in på arbetsmarknaden och tar gärna strid mot Social-demokraternas förslag om att skärpa reglera för arbetskraftsinvandring.