Alla typer av skrivet berättande kan, skickligt utfört, väcka medvetenhet och engagemang hos den som läser. Men vilken roll spelar egentligen genre och stil för den som vill påverka med sina texter? Och hur kan olika genrers potential användas för att nå ut? Kajsa Ekis Ekman är journalist, debattör och författare. Hon är också ledarskribent i Dagens ETC och rör oftast om i grytan med välunderbyggda analyser av samtiden. Hennes texter har inte så många likheter med författaren Johannes Anyurus lyrik och prosatexter. Ändå strävar de åt samma håll, de skriver träffande på teman som klass, rasism och jämställdhet och vill att texterna ska bidra till förändring. Johannes Anyuru har i flera sammanhang talat om nödvändigheten att vara politisk – även som poet.
– Det är roligt att tussa ihop två så skarpa skribenter som trots att de använder språket så olika vill samma sak, säger Martin Halldin, förläggare på Bokförlaget ETC, som arrangerar tisdagens bokbar på anrika Bio Rio i Stockholm.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Martin Halldin tror på ett spännande samtal om hur form och innehåll samspelar för att skaka om, väcka tankar – och motstånd.
Dagens ETC:s nyhetschef Anna-Maria Carnhede kommer att hålla i samtalet.
– Det ska bli jätteintressant att höra vad dessa båda skribenter har att säga om att skriva politiskt. De skriver ju båda politiskt sprängstoff. Det finns hur många frågor som helst att prata om, säger Anna-Maria Carnhede.
Politisk vecka
Tisdagens bokbar är den första i Bio Rios ”politiska supervecka”. På onsdagen bjuder Ordfront magasin in till en kväll om klimatkamp med visning av Naomi Klein och Avi Lewis film This changes everything och på torsdagen visar tankesmedjan Arena Idé Saga Gärdes dokumentär Ni ska se att jag har rätt.