Skolskjutningen på Campus Risbergska i Örebro har skördat elva liv och skakat Sverige det senaste dygnet. Ingenting var sig likt på tisdagen, varken på den drabbade skolan, som bedriver kommunal vuxenutbildning, SFI och yrkesutbildningar, eller på de intilliggande grund- och gymnasieskolorna. I flera timmar användes klassrum som tillflyktsort av elever och skolpersonal som sökte skydd från skytten, i stället för till undervisning.
På samma sida av Hagagatan som Risbergska, bara några stenkast bort, ligger F-6-skolan Karlslundsskolan. Under höstlovet, bara för några månader sedan, utbildades personalen här i skolsäkerhet, pågående dödligt våld och inrymning.
– Man tänker att man gör det förbyggande, men att det aldrig händer på riktigt, säger rektor Elenor Nordén Karlsson till Dagens ETC morgonen efter skoldådet.
– Jag är skärrad förstås och har svårt att ta in vad som faktiskt hände, säger hon.
För en dag sedan, tidigt på tisdagseftermiddagen, befann hon sig i en närliggande butik. När skolchefen ringde henne och berättade att något hänt på Risbergska, skyndade hon sig tillbaka till sin skola.
Sexorna fick springa därifrån
Vid samma tidpunkt var skolans sjätteklassare på utflykt och på väg tillbaka, berättar Elenor Nordén Karlsson. Hon blev uppringd av deras lärare som sa att hon stött på en lärare från Risbergska som varnat om att det sköts på skolan.
– De sprang därifrån, så långt bort som möjligt och inrymde på Karlslunds herrgård, säger rektorn och fortsätter:
– Jag skickade direkt ut i vår Messengergrupp som vi har för sådana händelser, att vi behöver inrymma eleverna. Vi hade tur att alla de andra eleverna var inomhus så inrymningen gick väldigt snabbt. Vi drog igen persiennerna och stannade i klassrummen. Våra elever visste inte vad som hände, men de såg förstås blåljusen genom persiennerna och hörde helikoptrarna.
Skolpersonalen informerade bara eleverna om att det hänt något på Risbergska och att polisen vill att de stannar i klassrummen för att de är trygga där.
Inrymningen pågick i flera timmar
I fyra timmar var de inrymda. Vårdnadshavarna informerades via mejl med jämna mellanrum.
– Eleverna var förstås trötta, varma, hungriga. Vi kunde ändå gå ut med dem till toaletterna. Lärarnas fokus var att ta hand om barnen, som mådde bra under omständigheterna. Det rådde lugn på skolan.
När de fick klartecken från polisen, kunde barn och vårdnadshavare återförenas sent på eftermiddagen.
– Det var många vårdnadshavare som var väldigt oroliga och ledsna, men de visste mer om vad som hade hänt än eleverna. De var nog mer berörda och oroliga än vad eleverna var.
”Fruktansvärt – Mina tankar går till de närmast drabbade”
Elenor Nordén Karlsson är i dag mycket tacksam över att de utbildades i pågående dödligt våld i höstas.
– Jag är jättetacksam att vi hade utbildningen i höstas och faktiskt fick öva på skarpa lägen och att vi hade rutiner för vad som gäller vid inrymning. Det är en stor hjälp i en sån situation.
På onsdagen håller Karlslundsskolan öppet, efter samråd med polisen. Elevhälsoteam och krisgrupp finns på plats för stötta både elever och personal.
– Det är så otroligt hemskt och fruktansvärt att det här sker på skolan, som ska vara en trygg plats. Mina tankar går till de närmast drabbade, till alla elever och personal på den skolan som det skedde på och till anhöriga till de drabbade, säger Elenor Nordén Karlsson.