Inrikes.

2017-05-02 07:49
  • Nyhetsbrevet mejlades till Dollarstores butiker strax före påsk.  Bild: Dollarstore
    Nyhetsbrevet mejlades till Dollarstores butiker strax före påsk.
  • Delar av brevet som gick ut till de anställda på Dollarstore.
    Delar av brevet som gick ut till de anställda på Dollarstore.

Skandaldirektören hånar jämställdhet i brev till personalen

”Nåde den arme man som smiter från disken.” ”Dödsdom väntar.” Så uttrycker sig Peter Ahlberg, vd för Dollarstore och tidigare dömd för misshandel av en anställd, i ett nyhetsbrev till sina medarbetare. Han skriver också att han gärna blir kallad mansgris och säger att han vill påverka sina anställda politiskt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det var före påsk som nyhetsbrevet mejlades ut till alla Dollarstore-butiker i hela landet. Till största del handlar det om helt vanlig företagsinformation från personalavdelningen. Nya satsningar och nya chefer presenteras.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I sista stycket som är skrivet av vd:n Peter Ahlberg ändras både ton och innehåll radikalt. Helt utan koppling till övrigt innehåll i brevet går han i hånfulla ordalag till attack mot feminism och jämställdhet.

”Jag protesterar. Jag totalvänder mig mot allt förskönande som skrivits om jämställdhet och feminism. Finns inget ämne som är så kärnvapenladdat.

I Sverige alltså. Nåde den arme man som smiter från disken och slingrar sig från matlagning. Omedelbar dödsdom väntar.”, inleder Peter Ahlberg stycket.

– Det är helt lösryckt. Jag brukar oftast inte läsa nyhetsbrevet och det var en ren slump att jag såg det. Jag var inte den enda som blev upprörd, säger en Dollarstore-anställd som vill vara anonym.

Växt snabbt

På senare år har lågpriskedjan Dollarstore vuxit explosionsartat och i dag finns 53 butiker över hela landet, som tillsammans omsätter mer än en miljard kronor. Peter Ahlberg startade den första butiken 1999 och har varit vd med undantag för 2008–2010 då han drabbades av utmattningssyndrom och posten tillfälligt togs över av hans far.

I nyhetsbrevet fortsätter han sin attack med att anklaga regeringen, Fi, och kommunister för att rada upp ”sina sämsta tänkbara bödlar” mot de män som inte bekänner sig till jämställdhet.

Peter Ahlberg vill inte låta sig intervjuas men på frågan varför han skrev stycket svarar han kort i mejl ”Varför inte?”.

Vad menar du med att dödsdom väntar den man som smiter från städning och matlagning?

– Jag är dålig på att skämta. Borde skrivit; smisk från Schyman väntar, skriver Peter Ahlberg i mejl till Dagens ETC.

Hur påverkar din syn på jämställdhet ditt sätt att leda företaget?

– Den högst betalda är en kvinna. Åtta administrativa chefer, fem är kvinnor.

Nyhetsbrevet avslutar han med att slå fast att han gärna blir kallad ”mansgris” men att ”hen” är det värsta epitet han vet. Sedan önskar han alla medarbetare en trevlig helg.

– Jag har diskuterat det med kollegor på jobbet. Nästan alla tyckte att det var direkt olämpligt, det är ju att försöka att påverka folk i en politisk riktning, säger den Dollarstoreanställde.

Peter Ahlberg menar att han i vissa situationer vill påverka sina anställda politiskt.

– Ja. Berättar någon för mig att de tänker rösta på ett extremt höger- eller vänsterparti så skulle jag nog försöka leda dem bort från den tanken, skriver han i mejl men vägrar ge några exempel på vad han ser som extrema höger- eller vänsterpartier.

Trots att han kan tänka sig att påverka sina anställda politiskt menar han att det inte innebär att han vill att de ska rösta på samma sätt som honom.

– Att jag inte sympatiserar med regeringen och deras politik behöver inte påverka deras val.

Omskriven och hyllad

Peter Ahlberg är omskriven i både lokal och rikstäckande media. Han beskrivs ofta som en rebell som går sin egna vägar och han har fått flera priser för sitt företagande. Men Peter Ahlberg dömdes också till villkorligt fängelsestraff 2011 efter att ha misshandlat en man som provjobbade i en Dollarstore-butik. Enligt domen sökte han upp mannen i hans hem och slog oprovocerat ner honom i hallen.

”Att gärningen skett i NN:s hem, en plats där man normalt sett ska kunna känna sig trygg, är också allvarligt. Till det kommer att slagen riktats mot NN:s huvud och denne har fått skador bestående av blånader, svullnad och sårskada”, skriver Östersunds tingsrätt i domen.

Peter Ahlberg erkände misshandeln men slapp fängelse då han var tidigare ostraffad och levde under ordnade förhållanden.

– Jag önskar att det aldrig hänt, skriver han till Dagens ETC.

Har dina anställda någon anledning att vara rädda för dig med tanke på att du är dömd för misshandel?

– Det måste du nog fråga mina medarbetare.

”Jag är en tjuv”

Samma år som misshandelsdomen föll uppmärksammades Dollarstore av media i hela landet för ett ovanligt tilltag mot butikssnatterier. Kedjan erbjöd ertappade snattare att arbeta
i butik en dag med en skylt runt halsen med texten: ”Jag är en tjuv. Jag snattade från Dollarstore”. I gengäld skulle de slippa polisanmälan och Dollarstores egen ”administrationsavgift” på 1 500 kronor. Tunga jurister dömde ut tilltaget som olagligt.

– Många av de faktorer som krävs för utpressning kan träda in i ett sådant här läge. Det finns ett liknande fall där en butiksägare dömdes för brott, sa kammaråklagare Staffan Blyberg till Östersundsposten.

Peter Ahlberg skriver att han inte vet hur länge ”erbjudandet” fanns kvar.

Läs vidare på nästa sida: Peter Ahlbergs kontroverser

Dollarstore

Lågpriskedja som säljer sådant som husgeråd, möbler och städartiklar.

Grundat av Peter Ahlberg. Första butiken öppnades 1999
i Billsta utanför Örnsköldsvik.

I dag finns 53 butiker över hela landet. Företaget omsätter över en miljard per år och har närmare 700 anställda.