Inrikes.

2014-08-26 11:21
Blir inte återställd. Polisen red över Mehdi flera gånger. Hans finger blev så illa skadat att handen måste opereras. Läkarna tror inte han blir helt återställd.  Bild: Drago Prvulovic/TT, Karl Grauers
Blir inte återställd. Polisen red över Mehdi flera gånger. Hans finger blev så illa skadat att handen måste opereras. Läkarna tror inte han blir helt återställd.

Skadad för livet efter polisens hästattack

Tvåbarnspappan Mehdi, 50 år, försökte hjälpa en blödande kvinna under demonstrationen i Malmö. Då blev han nedtrampad av polishästarna.
   – Det var som krigsscener från 1700-talet, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Blåslaget ansikte, sex stygn i pungen och ett finger som är så illa brutet att han kommer att tvingas operera handen. Tvåbarnspappan Mehdi, som är i 50-årsåldern, blev omkullriden av polisen under lördagens kaosartade antinazistdemonstration i Limhamn i Malmö.

– Fingret är brutet och jag har tid hos handkirurgen. Läkaren jag träffade i lördags sa att det inte kommer att fungera normalt igen. Jag får bestående men för resten av livet, säger Mehdi som inte vill ha sitt efternamn med i tidningen eller framträda på bild.

Som en folkfest

Han åkte till torget Limhamn vid tolvtiden i lördags, två timmar innan Svenskarnas partis manifestation började. Upptakten till motdemonstrationen beskriver han som en folkfest.

– Där var äldre människor som jag själv, folk med barnvagnar och ungdomar. Jag satt där och pratade och fikade med ett par kompisar.

När svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson började tala vid två ställde sig Medhi vid kravallstaketen och buade tillsammans med de andra demonstranterna. Han säger att han såg hur polisen plötsligt slog till en ung kvinna i 20-årsåldern. Efter det hände allt väldigt snabbt och Mehdi hade svårt att uppfatta vad som hände.

– Det forsade blod från tjejen och när jag tittade mot vänster såg jag hur hästarna började galoppera. Jag försökte dra henne undan från polisen som slagit henne men hann inte. Sedan kom två eller tre polishästar, jag blev träffad av en och ramlade till marken. Sedan red de över mig i högsta fart två–tre gånger.

Mehdi minns inte händelseförloppet exakt men han tappade luften när hästarnas hovar träffade honom i pungen och hade mycket ont. Demonstranter drog honom åt sidan och tog hand om honom tills ambulansen kom och körde honom till akuten på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

– Jag har varit på många demonstrationer men detta är det värsta jag varit med om. Det var som krigsscener från 1700-talet, som något man ser på tv. Polisen red runt och slog folk med sina piskor. Jag nekar inte till att där fanns några svartklädda ungdomar men jag såg inte att de kastade någon gatsten. Det enda jag såg var hur de kastade äpplen mot Svenskarnas parti, och tomma petflaskor, säger Medhi som flera gånger under berättelsen drar paralleller till sitt forna hemland Iran.

– Där gör man sådant här, slår folk och säger sedan att de får skylla sig själva eftersom de var där. Ska jag inte få använda mina demokratiska rättigheter mot rasisterna?

Susanna Trehörning, polisens biträdande kommenderingschef vid insatsen i Limhamn, kallar det ett misslyckande att Mehdi blivit skadad.

– Som jag sagt tidigare är det alltid ett misslyckande när folk blir skadade. Så är det i det här fallet också förstås. Vår målsättning var att människor inte skulle komma till skada den här dagen, säger Susanna Trehörning.

 

Läs även:

• Nabila Abdul Fattah: Vill vi ändra polisen måste vi ändra ­regeringen

• Debatt: "Nazisterna borde inte ha fått demonstrera"