Trots att de flesta är överens om att personer som är påverkade av alkohol, narkotika och läkemedel behöver vård får bara en tiondel av de omhändertagna det. Det ville regeringen ändra på genom en satsning på 35 miljoner årligen mellan 2014 och 2016.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Målet var att få till stånd en tydlig och varaktig praxisförändring så att betydligt färre personer förs till arresten jämfört med idag. Istället ska personerna omhändertas på annat sätt så att fler kan fångas upp för fortsatta stöd- och behandlingsinsatser, säger folkhälsominister Gabriel Wikström i ett mail.
Sammanlagt har regeringen alltså skjutit till 105 miljoner kronor. Dagens ETC:s granskning visar dock att merparten av landstingen fortfarande saknar en tillnyktringsenhet. Fem landsting planerar att starta sådana men arbetet går långsamt och varje år dör runt sex personer i polisarrest. Gabriel Wikström kan ännu inte säga om regeringssatsningen gett något resultat.
– Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har i uppdrag att följa upp satsningen och resultatet kommer att redovisas senast 31 mars nästa år.
Varför fortsätter inte regeringen med satsningen?
– Satsningen var tidsbegränsad. Men det är däremot angeläget för regeringen att följa upp effekterna av satsningen och därav uppdraget till Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.
Vad tänker du själv om att så många har dött i arresten?
– Det är givetvis allvarligt att människor dör i arresten.
Hur många ska behöva dö innan något händer?
– Vi har som sagt haft ett utvecklingsarbete på det här området och min förhoppning är att utvecklingen ska gå i rätt riktning. Målet är självklart att ingen ska behöva dö.