Valet 2022 var ingen munter historia för Centerpartiet. Störst var väljartappet i partiets tidigare starka bastioner på landsbygden. Problemet var inte att partiet glömde att prata om landsbygdsfrågor i valrörelsen, enligt riksdagsledamoten Christofer Bergenblock som leder en av de fem arbetsgrupper som nu mejslar fram förslag på ny centerpolitik. Hans bild är att partiet inför valet lyfte fram klassiska landsbygdsfrågor om sådant som skogs- och jordbruk. Men tystare var C när det gäller frågor som väljarna prioriterar högt och landsbygdsväljarna allra högst – vård, skola och omsorg.
– Då är det i de frågorna som vi behöver steppa upp, säger Christofer Bergenblock.
”Välfärdens kärna ska fungera på landsbygden” är titeln på den analys hans arbetsgrupp lagt fram. De övriga fyra grupperna jobbar med frågor kring klimat, tillväxt, brottslighet och skola. Utifrån analyserna ska grupperna nu ta ta fram reformförslag som det i slutändan är upp till stämman i november att besluta om.
Orättvisorna på välfärdsområdet är stora mellan stad och land, enligt C-analysen. En lägre andel klarar grundskolan än i städerna. Fler dör i sjukdomar som kan man överleva med tidig upptäckt och behandling. Christofer Bergenblock pekar ut tre orsaker till ojämlikheten.
– Det är ekonomin, byråkratin och kompetensbristen.
Från stad till land
Det kommunala utjämningssystemet gör att pengar redan idag omfördelas från storstadskommuner till glesbygd. Trots det betalar de som bor i landsbygdskommuner en högre andel av sin inkomst i skatt än de som bor i städer – och har sämre tillgång till välfärd. Christofer Bergenblock vill se en större omfördelning.
– Vi kommer lägga fram förslag för en mer solidarisk finansiering.
Christofer Bergenblock vill också ta strid mot ”byråkratisering och centraliseringsiver” som han anser att partier till såväl höger som vänster gör sig skyldiga till. Som ett led i det vill arbetsgruppen omvandla riktade statsbidrag, som kommuner kan använda för särskilda ändamål, till generella statsbidrag som de får bestämma själva över.
Under arbetet besökte gruppen Sollefteå kommun. Där sökte kommunen för tillfället 42 olika riktade statsbidrag enbart för skolan som vart och ett ska ansökas om, administreras och återredovisas. Detta slukade två tjänstepersoners arbetstid, enligt Christofer Bergenblock.
– Det är resurser som egentligen hade kunnat gå till att anställa lärare eller annan personal. Det är naturligtvis helt galet.
Känga till KD
Kristdemokraterna får en känga för att de vill förstatliga sjukvården. Istället för att öka likvärdigheten skulle en sådan reform kunna bli ett dråpslag för tillgängligheten till vård utanför de stora städerna, befarar Christofer Bergenblock. Ur ett Stockholmsperspektiv skulle patientunderlagen anses för små, tror han.
– Skulle man styra svensk sjukvård från helt och hållet via en generaldirektör i Stockholm, då skulle vårdcentraler och akutsjukhus läggas ner över hela landet.