Inrikes.

2016-03-16 16:46
Bild: Patrick Nijhuis/Freeimages

Sextimmarsdagen gör succé – då sätter M stopp

De anställda är nöjda, chefer har lovordat projektet och internationella medier har utnämnt det till en succé.

Men M drar i nödbromsen.

På onsdagen biföll kommunstyrelsen i Göteborg motionen från Moderaterna om att avsluta projektet med sex timmars arbetsdag.

– Det ligger inte någon som helst prestige i detta, säger Maria Rydén, M, till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Projektet med sex timmars arbetsdag för de anställda på Svartedalens äldreboende i Göteborg har skapat rubriker i massor, inte bara i Sverige utan även internationellt. Ett flertal globala tidningar har skrivit om tilltaget och personalen på boendet har haft besök av allt från partiledare till belgiska läkare.

Dagens ETC har i en rad artiklar berättat om att äldreboendet fått fler anställda, bättre arbetsmiljö, piggare och gladare anställda och färre sjukskrivningar.

Men alla har inte varit nöjda. På onsdagen biföll kommunstyrelsen i Göteborg motionen från Moderaterna om att avsluta projektet. De borgerliga partierna gick ihop med SD och fick därmed majoritet.

– Vi, de rödgrönrosa i Göteborg vill såklart avslå motionen. Nu är det upp till kommunfullmäktige, säger Daniel Bernmar, V.

Han kallar motionen för ”häpnadsväckande”:

– Projektet är inte ens avslutat, det löper ut 2016 och planen är att det sedan ska utvärderas. Moderaterna vill inte ens invänta resultatet. Man har skäl att undra om M är rädda för utvärderingen, eftersom det mesta pekar på att den kommer bli positiv, säger han, och fortsätter:

– De är ogina inför det faktum att projektet rönt positiv uppmärksamhet och att det verkar få så goda resultat. Det handlar dessutom bara om några enstaka miljoner i en stad med budget på flera miljarder.

”En politisk markering”

En av motionens författare är Maria Rydén, M.

– Det är ett väldigt bra beslut, detta har jag varit negativ till från början. Detta är politik och vi har att göra med medborgarnas pengar. Vi gör en politisk markering.

Att det inte handlar om så stora pengar håller hon inte med om:

– Det finns ingen budget för detta projekt. Vi använder det egna kapitalet, det ska inte användas så här utan för andra syften.

Du skrev under ett kollektivavtal, där detta projekt fanns inskrivet. Är det rätt att bryta ett kollektivavtal som arbetsgivare?

– Vi har en juridisk avdelning som får titta på detta. Min skyldighet är att skriva under ett kollektivavtal, oavsett om du står för innehållet eller inte.

Projektet har rönt mycket positiv uppmärksamhet, både nationellt och internationellt. Hur mycket prestige ligger i motionen?

– Det ligger inte någon som helst prestige i detta. Göteborg står inför helt andra utmaningar. Då har vi inte möjlighet att lägga så mycket pengar på ett projekt på ett enda äldreboende. Om vi skulle utvidga projektet till alla äldreboenden skulle det handla om en halv miljard.

Arbetstidsförkortningen har lovordats av anställda på olika nivåer på boendet – vad vill du säga till dem?

– Jag har en annan bild också. Jag kan inte gå in på vilken i detalj nu, det hinner jag inte, men det finns en anledning till att jag skriver motionen som jag gör.

Daniel Bernmar betonar att projektet skulle löpa ut 2016 och att de rödgrönrosa inte hade tänkt att förlänga det.

– Dels för att inte kommunstyrelsen är med oss och dels för att vi vill ta med oss lärdomar i andra arbetstidsrelaterade projekt. Detta handlar ju bara om ett enda äldreboende.