I Indikator Opinions nya väljarbarometer som görs för Ekot ökar stödet för Sverigedemokraterna med 2,3 procentenheter jämfört med månaden innan. Med 21,6 procent är SD tydligt större än Moderaterna som får 18,6 procent, och tappar nästan exakt lika mycket som SD ökar, 2,1 procentenheter.
Men det är inte givet att SD:s ökning består av flyende M-väljare.
– Nej, det är inte bara moderatväljare utan också många sverigedemokrater som befunnit sig på sofflocket. Det vi sett under hela hösten är att det varit ett ganska fritt flöde mellan de två partierna, säger Per Oleskog Tryggvason, opinionschef på Indikator Opinion.
”Vill ha genomslag”
Mattias Bäckström Johansson (SD), partisekreterare är glad över framgången i mätningen, men vill inte dra för stora växlar på den.
– Det är klart det är glädjande med en statistiskt säkerställd uppgång. Vi har hela mandatperioden legat på siffror som är partiets bästa någonsin. Vi jobbar för att kunna försvara de mandat vi har, men även för att jobba ihop de mandat som behövs för att kunna säkerställa en ny majoritet även bortom nästa val, säger han till Dagens ETC.
Varför tror du att ni ökar just nu?
– Jag tror att man nu börjar kunna se en leverans på de vallöften, eller de frågor som vi tyckte var viktigast i valet. En migration som minskar, skjutningar som avtar, fler åtgärder från polisen med verktyg som gör att fler sätts bakom lås och bom, att vi har levererat på bränslepriser med sänkt skatt på bränsle vid varje enskild budget.
Vad betyder det att ni ökar lika mycket som M minskar?
– Det klart viktigaste för oss är inte enskilda mätningar utan vad väljarna väljer att rösta på valdagen 2026. Där är vår ambition precis som i valet 2022 att kunna bidra till en ny valseger, och där vi var det enda av partierna i regeringslaget som gick framåt.
Hur mycket betyder det att vara största partiet i regeringsunderlaget?
– Det är klart att det spelar roll hur stor man är. Gillar man utvecklingen med mer kärnkraft, lägre bränslepriser och vill ha tuffare tag mot brottsligheten och framför allt en väldigt stram negationspolitik. Då är det Sverigedemokraterna man ska rösta på i första hand. Där är vår mission att i första hand säkra en majoritet för regeringsunderlaget, men vi har så klart inte något emot att bli stora.
Är det ett hårt ultimatum att ni ska sitta i regering vid en valvinst?
– Vi har varit väldigt tydliga med det. Från första sommartalet efter att Tidösamarbetet formerades har vårt tydliga besked varit att Tidöavtalet är för den här mandatperioden och det kommer inte bli något nytt. Vill man fortsätta så kommer Sverigedemokraterna att vara ett regeringsparti efter nästa val, ifall vi fortsatt har majoritet.
Vilka ministerposter är ni framför allt intresserade av?
– Jag tror att om du ringer runt till våra talespersoner så kommer alla säga just sina områden. Det är en fråga man får förhandla om, men det är klart att vi vill ha ett fortsatt stort genomslag i de frågor som är de viktigaste för oss. Kriminalpolitik och migrationspolitik.