Inrikes.

2017-03-17 17:02
Här dricker SD-profilen Jan Sjunnesson öl tillsammans med överstelöjtanten inne på Försvarshögskolan. Bild: Faksimil
Här dricker SD-profilen Jan Sjunnesson öl tillsammans med överstelöjtanten inne på Försvarshögskolan.

SD-kopplad överstelöjtnant döms för misshandel

En överstelöjtnant med band till SD har dömts till villkorlig dom för misshandel. Nu ska Försvarsmakten utreda om det finns grund för uppsägning.

Överstelöjtnanten, med kopplingar till Sverigedemokraterna, dömdes på torsdagen av Uppsala tingsrätt till villkorlig dom för misshandel. Hans anställning har tidigare varit ifrågasatt efter en rad rasistiska publiceringar på sin blogg och i sociala medier. Försvarsmakten ska nu utreda om han ska bli uppsagd.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Misshandeln ägde rum kvällen och natten den 1 juli 2016. Enligt domen har den 56-åriga mannen efter en grillkväll där ”båda drack alkohol och var berusade” utsatt sin sambo för en utdragen misshandel bland annat med ”knuten näve i huvudet”.

Han utdelade sammanlagt minst 20 slag. Misshandeln var så grov att mannen borde dömas till två månaders fängelse men eftersom det finns ”risk för att han förlorar sitt arbete” valde tingsrätten att sänka straffet till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Han ska även betala ut skadestånd till offret. Överstelöjtnanten nekar till brott och vill inte kommentera domen.

– Jag är inte intresserad av att prata med er, säger mannen till Dagens ETC och lägger på luren. 

Lämnade arbetet som lärare

Han lämnade vid årsskiftet sitt arbete som lärare i militärteknik vid Försvarshögskolan i Stockholm och är nu anställd vid luftstridsskolan i Uppsala. Frågan är om han efter ha dömts för ett våldsbrott kan fortsätta inom Försvarsmakten. 

– Arbetsgivaren har känt till åtalet och kommer läsa domen. Därefter tittar man på vilka åtgärder som ska vidtas, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Eventuellt kan hans fall prövas hos försvarets personalansvarsnämnd.

Överstelöjtnantens anställning inom Försvarsmakten har tidigare varit ifrågasatt efter att ha spridit grov rasism, konspirationsteorier och gjort islamofoba utfall på sina privata blogg och sociala medier.
Dagens ETC avslöjade redan 2015 att han bloggat om hur Sverige håller på att förvandlas till en ”kulturmarxistisk diktatur (globalisternas ideologi)”. Han skrev att världens regeringar, riksbanker och medier styrs av en ”internationell banksterelit ”(jag brukar kalla dem globalisterna)”, även kallade ”falska judar”. Han har skrivit inlägg om att ”zigenare” ”förpestar våra offentliga rum”.

Hans dåvarande chef hänvisade till yttrande- och åsiktsfriheten och lät honom fortsätta.

– Vi kan inte följa våra medarbetares privatliv, bloggar eller sociala medier. Vi måste värna yttrande- och åsiktsfriheten. När vi gör rekryteringar går vi på kompetens och kan inte ha någon politisk åsiktskontroll, sa Ronny Modig chef på Försvarshögskolan.

Efter att Dagens ETC uppmärksammade bloggen togs en del inlägg bort. Men efter en tid fortsatte hans aktivism fart igen. Och har sedan dess blivit en framträdande aktivist i den invandringsfientliga proteströrelsen Folkets demonstration. Han är öppen med sina SD-sympatier och umgås flitigt med ledande Sverigedemokrater som Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen och Avpixlatskribenten Jan Sjunnesson.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter