Inrikes.

2014-09-25 12:19
Några av inläggen i Facebook-gruppen.
Några av inläggen i Facebook-gruppen.

SD-grupp mot rasism kan stoppas – är för rasistisk

SD-gruppen mot ­rasism på Facebook har flera tusen medlemmar. Men nu kan initiativtagaren tvingas lägga ned den. ­Orsak: Den har blivit alldeles för rasistisk.

Facebookgruppen har växt explosionsartat under valrörelsen och heter ”Sverigedemokrater mot främlingsfientlighet och rasism”. Men det är just rasismen som frodas i kommentarsfälten. ”Mohamad var pedofil”, ”Bevara Sverige Svenskt!”, ”Det finns inga som kan hata bättre än araber” är bara några färska exempel.

– Sådant ska inte finnas överhuvudtaget. Det ska bort, säger Therese Borg, lokal SD-politiker i skånska Klippan, och initiativtagare till gruppen.

Hon tycker att det är problematiskt att hon som politiker förknippas med en Facebookgrupp där det förekommer grov rasism. Therese Borg lovar nu att granska kommentarsfälten hårdare, men säger samtidigt att hon inte kan sitta och moderera dygnet runt.

– Får jag inte styr på gruppen kommer jag lägga ned den. Tanken är att den ska spegla sverigedemokratiska värderingar.

Varför kan inte era sympatisörer avhålla sig från rasistiska kommentarer ens i en grupp mot rasism?

– Så ser jag det inte alls. Vi har ingen kontroll över vem som släpps in. Många misstänker att det finns människor som medvetet går med i gruppen för att ge sken av att vara sverigedemokrater och ge oss dåligt rykte. Vi har hittat människor som man ser tillhör vänsterfalangen när man tittar på deras sidor.

På de profiler jag tittat på finns inget som tyder på att det skulle handla om vänstersympatisörer?

– Nä, men vi har uteslutit massor av dem redan. Uppenbarligen måste vi ta bort fler Sedan finns den andra falangen, vi har fått in från båda falangerna. Dels från vänstern som varit där med ont uppsåt men också från extremhögerfalangen.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter