Inrikes.

2017-05-06 09:00
 • Mattias Karlsson och partiledare Jimmie Åkesson. / Arkivbild på Gustaf Ekström. Bild: Claudio Bresciani/TT / Bosse Schöns arkiv.
  Mattias Karlsson och partiledare Jimmie Åkesson. / Arkivbild på Gustaf Ekström.
 • Johan Ulvenlöv och Matti Palm, som tillsammans med Anders Larsson skrivit boken ”Utan Ånger”. Bild: Eigil Söderin
  Johan Ulvenlöv och Matti Palm, som tillsammans med Anders Larsson skrivit boken ”Utan Ånger”.
 • Mötesprotokollet från 21 februari 1988 när nazisttrion Gustaf Ekström, Fritz Håkansson och Gösta Bergqvist valdes till styrelsen för Sverigedemokraternas lokalförening i Malmö. Gustaf Ekström blev året efter invald i partiets nationella styrelse. Bild: Bosse Schöns arkiv
  Mötesprotokollet från 21 februari 1988 när nazisttrion Gustaf Ekström, Fritz Håkansson och Gösta Bergqvist valdes till styrelsen för Sverigedemokraternas lokalförening i Malmö. Gustaf Ekström blev året efter invald i partiets nationella styrelse.
 • Gustav Ekströms passfoto. Bild: Bosse Schöns arkiv
  Gustav Ekströms passfoto.
 • Gustaf Ekströms medlemskort i Nationalsocialistiska tyska studentförbundet. Bevisar Ekströms anställning hos Waffen SS. Bild: Karteikarte des NSDStB, Bundesarchiv, Berlin
  Gustaf Ekströms medlemskort i Nationalsocialistiska tyska studentförbundet. Bevisar Ekströms anställning hos Waffen SS.

SD-grundaren som stred för Hitler

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ekströms idéer lever vidare

I boken beskriver de tre författarna hur Förintelsen är så mycket mer omfattande än bara massmorden i lägren. I alla tyska städer fördes judar till uppsamlingslägren och sedan fick de tåga genom på gatorna framför allas ögon till tågstationen.

Gustaf Ekström kände antagligen inte till i detalj vad som skedde i Auschwitz. 

– Men befolkningen i Berlin vid den här tiden såg vad som skedde med judarna, det är belagt. Och folk i Gustaf Ekströms bostadsområde gick ut för att se när judarna togs till stationen. Det vore mycket osannolikt att inte SS-personal pratade om vad som skedde.

SS-byggnaden där han arbetade på Lützowstrasse 48 var tidigare ett äldreboende för judar. Men de 256 personerna som bodde där hade förts bort. Enligt vad författarna har kunnat bevisa mördades minst 163 av dem och ingen av dem som överlevde deportationen.

– Alla visste att de inte skulle komma tillbaka eftersom deras bostäder beslagtogs, säger Matti Palm.

Varför reda ut vad som hänt, spelar det någon roll idag?

– Det pratas om SD:s nazistiska rötter som om det är omstridda fakta. Det vill vi reda ut, en gång för alla. Man kan inte klippa bort SD:s historia och hävda att historien inte är relevant idag. Många av Ekströms idéer lever vidare i Sverigedemokraterna. Ett av de mest uppmärksammade exemplen på senare tid är när SD-toppen Björn Söder definierade judar som icke-svenskar, säger Johan Ulvenlöv.

– Det får en helt annan historisk kontext om man ser det i ljuset av vad SD:s grundare Gustaf Ekström och de andra nazisternas ägnade sig åt med judelistor och propaganda.

Ställdes aldrig till svars

Författarna har kunnat visa att Gustaf Ekström, vid krigets slut, lyckades undgå arrestering och fly till Sverige tillsammans med de vita bussarna. 

Inte heller i Sverige ställdes han tills svars för sina handlingar. Istället släpptes han på fri fot. Han fortsatte med sitt politiska engagemang och tog aldrig avstånd från sin SS-tid. 

Han förblev nazist in i döden. 

Waffen SS

Hitlers svartklädda garde, prydda med dödskallar, har gått till historien som de nazikrigsförbrytare som verkställde massmorden på judar på östfronten, där över en och en halv miljon judar sköts, och massmorden i dödsläger som Auschwitz-Birkenau och Treblinka, där miljontals judar gasades ihjäl.

Nazisterna som grundade SD

Gustaf Ekström – Valdes till revisor på mötet i Malmö och valdes 1989 in i SD:s partistyrelse. 

Han reste ner till Tyskland och stred i SS mellan 1941 och 1943. 

Jobbade direkt under Heinrich Himmler. 

Han gick med i kriget ”för Hitler och mot världsjudedomen”.

Ulf Ranshede – Ordförande på mötet. Han är en ökänd skinnskalle dömd för misshandel av en 14-årig invandrarpojke. 

Valdes till SD-avdelningens talesperson.

Gösta Bergquist – Valdes till mötets sekreterare. 

Känd nazist.

Relaterade artiklar