Inrikes.

2016-11-03 10:36
Bild: /TT
Bild: /TT

SD-galan på Grand Hôtel samlar EU:s extremister

Tjeckiens expresident Václav Klaus har kallat syriska flyktingar för lycksökare och skyllt Breiviks attentat på pk-samhället. Fredag kväll tilldelas han SD:s och brittiska Ukips ”frihetspris” under en gala på Grand Hôtel i Stockholm med 400 gäster från Europas extremhöger.

– SD knyter kontakter för att bygga en ny maktallians i EU, säger statsvetaren Ann-Cathrin Jungar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tjeckiens expresident Václav Klaus har kallat syriska flyktingar för lycksökare och skyllt Breiviks attentat på pk-samhället. Fredag kväll tilldelas han SD och brittiska Ukips ”frihetspris” under en gala på Grand Hôtel i Stockholm med 400 gäster från Europas extremhöger.

– SD knyter kontakter för att bygga en ny maktallians i EU, säger statsvetaren Ann-Cathrin Jungar.

Under kristallkronorna i Grand Hôtels finaste sal hålls fredag kväll galan European Freedom Awards. Att pristagaren är Václav Klaus avslöjade Dagens ETC redan förra veckan. 

– Han är mycket hedrad, säger pressekreteraren Petr Macinka.

Galan arrangeras av SD tillsammans med brittiska Ukip. För notan står partisammanslutningen Alliance for Direct Democracy in Europe (ADDE) där även tyska AfD och italienska Femstjärnerörelsen ingår. Grand Hôtel vill inte svara på varför de låter de europeiska extrempartierna hyra in sig på hotellet.

– Vi pratar inte om våra gäster, säger hotellchef Madeleine Barck.

”Lögnaktig politiker”

Enligt Sverigedemokraterna har pristagaren gjort betydande insatser i den politiska strävan efter ”ökat nationellt självbestämmande, demokrati och inflytande för medborgarna i Europa”. Men Václav Klaus demokratiska värderingar har under lång tid ifrågasatts, berättar journalisten Hynek Pallas.

– Klaus tar med glädje emot priset. Han gillar saker som blänker och är helt upptagen av sin egen spegelbild. För honom är inte SD eller Ukip kontroversiella på något sätt. I Sverige har vi aldrig sett maken till en mer lögnaktig politiker, säger han.

Hynek Pallas är född i Prag och har följt Václav Klaus under arbetet med en bok om förtrycket av romer i Tjeckien.

– Klaus är en ökänd rasist, homo-fob och samtidigt en extrem libertarian som beundrar Thatcher. Han var högst ansvarig när oligarkerna plundrade Tjeckien under 90-talet.

Men Klaus har också tagit tydligt ställning för Putin vilket gjort honom till utfrysning i libertarianska kretsar.

I juli förra året då hundra-tusentals människor flydde till Europa kallade Klaus dem för ”lycksökare”. Under sina tio år som president har han bedrivit en personligt korståg mot ”-ismerna”, berättar Hynek Pallas. Framför allt ”multikulturalismen” menar han ”är ett av den västliga -civilisationens tragiska fel”.

– Och det finns inget han hatar så mycket som EU, säger Hynek Pallas.

Kampanjat i Tyskland

Tidigare i år påstod Václav Klaus att flyktinginvandringen är orkestrerad av ”EU-eliten”.

– Migrationen är en metod för att späda ut Europas befolkning och skapa en foglig massa, sa Václav Klaus till den tjeckiska tv-kanalen Prima.

Efter massmordet på Utøya förklarade Václav Klaus att attacken var ”en konsekvens av dagens postmoderna, inkonsekventa, alltför övermodiga samt högfärdiga och alltför tillåtande samhälle”. 

Václav Klaus är också känd för sin homofobi. I samband med att Prag firade sin första Pride 2011 gick Václav Klaus, som då var president, ut och kritiserade festivalen: ”Homosexualitet ska tolereras men inte förhärligas”, skrev Klaus och uttryckte sitt stöd för sin närmsta medarbetares uttalanden om att ”festivalen är en politisk demonstration där sexuella avvikelser upphöjs till dygd”. 

Klaus lämnade presidentposten 2013 men har har fort-farande en stark ställning bland i Europas konservativa och högerpopulistiska partier. Han har bland annat kampanjat för tyska AfD.

Läs vidare på nästa sida: Maximera kontakter

European  Freedom awards

- En gala arrangerad av Sverige-demokraterna tillsammans med brittiska Ukip. 

- Galan finansieras av ADDE som är en sammanslutning av EU-kritiska och högerpopulistiska partier i Europaparlamentet.