Hoppa till innehållet

Inrikes

Saiah lever i ständig skräck – kan skickas tillbaka till Afghanistan

Saiah upprepar flera gånger under intervjun att hon inte vill ha ett uppehållstillstånd, hon vill dö. Av rädsla för sin mans släktingar och att bli igenkänd i Afghanistan vill Saiah varken ställa upp med sitt riktiga namn eller med bild i tidningen.
Saiah upprepar flera gånger under intervjun att hon inte vill ha ett uppehållstillstånd, hon vill dö. Av rädsla för sin mans släktingar och att bli igenkänd i Afghanistan vill Saiah varken ställa upp med sitt riktiga namn eller med bild i tidningen. Bild: Bild: Dag Ankersen

Dagens ETC.

I en röd sjal, stickad tröja och lång kjol sitter Saiah och gråter i en soffa i ett hus på Österlen. Hon är 29 år gammal, men det är svårt att tro. Hon orkar knappt sitta upprätt, hennes ansikte är svullet av tårar och hennes röst låter som en ­gammal kvinnas. ”Jag är rädd hela tiden”, säger hon tyst.

På Österlen skiner solen och våren ligger i luften. Genom ett platt landskap kör jag ut till en liten ort i Simrishamns kommun för att träffa Saiah. Hon är flykting från Afghanistan och efter att ha kommit till Sverige med sin man och deras tre barn under den stora flyktingströmmen 2015 har de tuffa beskeden radat upp sig.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser