Efter att den syriska regimen fallit är en ny flyktingvåg att befara, enligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Därför kommer han ta upp skärpta ID-kontroller med regeringen, skriver han på plattformen X.
”Tyvärr talar mycket för att Syrien nu tagit sig ur askan i elden eftersom destruktiva islamistiska krafter ligger bakom maktskiftet”, konstaterar Jimmie Åkesson. Trots det önskar han sig att strömmarna av människor istället går åt andra hållet.
I inlägget som författades bara timmar efter nyheten om regimen störtats skickar SD-ledaren en uppmaning både till syriska flyktingar i Sverige och till Migrationsverket:
”Jag noterar att det finns grupper som gläds åt detta här i Sverige. Ni borde se det här som ett bra tillfälle att åka hem. Nya situationer kräver också nya bedömningar. Därför är det viktigt att uppehållstillstånden omprövas för de individer som valt att flytta från Syrien till Sverige.”
På tvärs med lagen
Men utspelet bortser helt och hållet från hur lagstiftningen är utformad, konstaterar Joakim Lundqvist, biträdande jurist på Folkets advokatbyrå som bistår asylsökande i rättsprocesser.
– Jag tycker väl att om man ska ha någon sorts trovärdighet i migrationspolitiken så måste man förstå hur utlänningslagstiftningen fungerar. Och det gör ju inte Jimmie, utan Jimmie säger saker som han tycker låter bra, säger han.
Majoriteten av de syriska flyktingar som kommit till Sverige under al-Assads tid vid makten har bedömts ha status som skyddsbehövande utifrån situationen i hemlandet. De har då fått tillfälliga uppehållstillstånd som har förlängts.
Skyddsstatusen i sig är däremot inte tidsbegränsad. Visserligen kan den återkallas, men inte tillnärmelsevis på det lättvindiga sätt Jimmie Åkesson antyder.
– I praktiken kan man bara göra det om man bedömer att förändringarna i säkerhetsläget i Syrien är bestående, varaktiga och tillräckligt genomgripande för att man inte längre ska anses behöva skydd. Och det är Migrationsverket som skulle ha bevisbördan och ett sådant påstående, säger Joakim Lundqvist.
När ett regimskifte är resultatet av en väpnad konflikt är det närmast uteslutet att direkt omvärdera människors skyddsstatus, enligt Joakim Lundqvist. I Syrien kan det inte vara aktuellt på flera år.
– Som vi ser kan det vara väldigt tvära kast.
Att Jimmie Åkesson ger sken av att Migrationsverket nu kan dra in uppehållstillstånd som beviljats, tolkar Joakim Lundqvist som ett sätt att skrämmas.
– Poängen med den här retoriken är injaga skräck i människor som har kommit hit och som har fått lov att bosätta sig här.
Tolv plusgrader
Joakim Lundqvist reagerar också mot uppmaningen att ”åka hem”.
– Om Jimmie Åkesson tycker att det är en bra idé att bosätta sig i Syrien just nu så får han göra det.
Däremot finns det säkert människor som nu kommer undersöka möjligheten att återvända till Syrien, säger Joakim Lundqvist.
– Att flytta från sitt hemland och bosätta sig någon annanstans är ingenting någon gör lättvindigt. Vem skulle bo kvar i ett land med en medeltemperatur på tolv plusgrader om det inte fanns tunga skäl att göra det?
Inte heller utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) gav Jimmie Åkesson stöd för sitt utspel om att ompröva uppehållstillstånd.
– Det är lite tidigt att säga det, tänker jag. Det krävs enligt EU-rätten, som vi är överens om, att det finns en varaktig förbättring. Och det vet vi inte än. Det är en förändring timme för timme nu, sa utrikesministern.