Hoppa till innehållet

Inrikes

Så nära var Volvo att bli personalägt

När Ford ville sälja Volvo Personvagnar år 2009 var planerna långt gångna på ett personalförvärv av aktierna. Idéerna om ett Volvo som ägs av medarbetaana själva lever fortfarande på fabriken i Torslanda.
När Ford ville sälja Volvo Personvagnar år 2009 var planerna långt gångna på ett personalförvärv av aktierna. Idéerna om ett Volvo som ägs av medarbetaana själva lever fortfarande på fabriken i Torslanda. Bild: Bild: Thomas Johansson/TT

ETC nyhetsmagasin.

I dag ägs Volvo Personvagnar av en kinesisk kapitalist. Men den svenska industriklenoden, med över 40 000 anställda, kunde ha varit ägd av medarbetarna själva. Planerna på ett personalförvärv var långt gångna när Ford skulle sälja bolaget 2009 och för den mångårige fackordföranden Magnus Sundemo lever fortfarande drömmen. ”Jag är övertygad om att vi kunde ha blivit framgångsrika i vår strävan att ta över ägandet av Volvo och idén lever”, säger han. Varför grusades planerna, vilka är lärdomarna och hur kan personalförvärv underlättas i framtiden?

För några veckor sedan meddelades att det inte skulle bli någon bonus till Volvos anställda för 2018, trots en vinst på 14,2 miljarder kronor. Beskedet möttes av besvikelse på verkstadsgolvet, en del beskrev det som att det blev ”myteristämning”. Många hade räknat med ett extra tillskott i likhet med bonusen för 2017, som blev 17 000 kronor för en heltidsanställd arbetare på fabriken i Torslanda. Fackliga företrädare sa att det kändes som ett hån efter ett år av konstant övertid som bidragit till att Volvo kunnat slå försäljningsrekord och leverera 642 000 fordon globalt. Den svenska vd:n Håkan Samuelsson tjänar samtidigt mer än vad en industriarbetare får ihop under en hel livstid, med en fastställd förvärvsinkomst på 29,3 miljoner kronor för 2017. Det var med insikten om liknande orättvisor och frustration över bristen på inflytande som idéerna om ett personalägt Volvo föddes hos fackordföranden Magnus Sundemo för drygt tio år sedan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs nyhetsmagasinet digitalt en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser