Inrikes.

2017-04-05 08:05
 • ”Segregation, diskriminering, fattigdom och utanförskap gör att människor söker sig till Sverige för att tigga”, skriver Thomas Hammarberg i rapporten. Bild: Oskar Kullander/TT
  ”Segregation, diskriminering, fattigdom och utanförskap gör att människor söker sig till Sverige för att tigga”, skriver Thomas Hammarberg i rapporten.
 • Thomas Hammarberg tror att rädslan att förlora väljare påverkar viljan att ta ställning. Bild: Dan Hansson/TT
  Thomas Hammarberg tror att rädslan att förlora väljare påverkar viljan att ta ställning.
 • Åsa Regnér får skarp kritik av Hammarberg i rapporten då hon 2015 sa att man inte borde skänka pengar till tiggarna. Bild: Tomas Oneborg/TT
  Åsa Regnér får skarp kritik av Hammarberg i rapporten då hon 2015 sa att man inte borde skänka pengar till tiggarna.
 • Inom de socialdemokratiska leden finns det önskemål om ett tiggeriförbud, vilket har gjort att statsminister Stefan Löfven varken har sagt ja eller nej offentligt. Bild: Pontus Lundahl/TT
  Inom de socialdemokratiska leden finns det önskemål om ett tiggeriförbud, vilket har gjort att statsminister Stefan Löfven varken har sagt ja eller nej offentligt.
 • Göran Persson Bild: Tomas Oneborg/TT
  Göran Persson

S sviker tiggarna enligt ny rapport

Socialdemokraterna måste en gång för alla säga nej till ett tiggeriförbud. Det kravet kommer från människorättskämpen Thomas Hammarberg som idag släpper rapporten ”Tiggarna och vårt ansvar” genom tankesmedjan Tiden.

”Jag är djupt besviken över Socialdemokraternas argumentation”, säger han.  

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Thomas Hammarbergs rapport är mörk läsning. Med sin mångåriga erfarenhet från Amnesty, Rädda Barnen, FN och som Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter beskriver han situationen för romer i Rumänien och Bulgarien.

Segregation, diskriminering, fattigdom och utanförskap gör att människor söker sig till Sverige för att tigga, skriver han, men allt oftare möts de av stängda dörrar även här. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det politiska samtalet om tiggarna har förändrats kraftigt i Sverige de senaste åren.

– Det verkar som att de impulser som Sverigedemokraterna har fört in i debatten har spridit sig. Det senaste argumentet är att det är ovärdigt av tiggarna, men det förklaras inte närmare vad som är ovärdigt. Är det att människor som är desperata vädjar om hjälp? Är det att det finns omständigheter som tvingar dem att tigga? Det är en väldigt oklar användning av begreppet. Det ovärdiga är att de tvingas in i det här på grund av diskriminering, säger Thomas Hammarberg.

Säger varken nej eller ja

Rapporten slår över hela den politiska kartan, men kanske särskilt hårt mot Socialdemokraterna. 

Partiet har kongress den 8 till 12 april, och Thomas Hammarberg kräver att man säger definitivt nej till det tiggeriförbud som förts på tal från flera partier. Även inom de socialdemokratiska leden finns det önskemål om ett tiggeriförbud, vilket har gjort att statsminister Stefan Löfven varken har sagt ja eller nej offentligt.

– Jag tror att det finns ett tryck från vissa grupper inom socialdemokratin och man är så rädd att förlora väljare att man inte vågar ta ställning, säger Thomas Hammarberg.

Har man medvetet varit otydliga i den här frågan, tror du?

– Nej, jag tror uppriktigt sagt att de är förvirrade. Just nu driver de en politik som ska göra både och. Man ska både prata med myndigheter i Rumänien och samtidigt göra det svårt för dem att vara här, men man vill inte gå så långt som ett totalförbud.

Tydlig förbudslinje

En socialdemokrat som inte är ett dugg otydlig i frågan är Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm. Han har förespråkat ett tiggeriförbud länge, men han ser också hur socialdemokratin långsamt börjat svänga i frågan.

– Man har vaknat lite mer och sett på frågorna så som jag gjorde från början, nämligen att tiggeri inte är något som vi ska ha i det svenska samhället.

Vad är det som har gjort att man har vaknat?

– Samhällsdebatten har förändrats. Det var väldigt svårt för många politiker att ha den åsikten som jag hade från början, att länderna som skickar hit sina fattiga måste ta hand om dessa själva.

Vill inte svara på frågor

Thomas Hammarberg skriver i sin rapport att ”för det socialdemokratiska partiet har frågan om de utsatta EU-medborgarnas närvaro blivit både en huvudvärk och en het potatis”. 

Det märks när Dagens ETC vill ha kommentarer från ministrar som har tiggerifrågan på sitt bord. Civilminister Ardalan Shekarabi, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och inrikesminister Anders Ygeman tackar alla nej till att svara på frågor. 

Framförallt Åsa Regnér får skarp kritik av Hammarberg i rapporten, då hon 2015 gick ut i en DN-intervju och sa att man inte borde skänka pengar till tiggarna. 

– Efter det uttalandet och den artikeln så har bidragen i muggarna gått ner, så folk har uppenbarligen lyssnat. Jag tycker det är märkligt att ministrar ger pekpinnar kring hur människor ska använda sina pengar, säger han.

I dagarna stod det klart att Kontrapunkt i Malmö stänger sin nattverksamhet där ett hundratal hemlösa uppehållit sig varje dygn. Flera andra ideella organisationer uppger att de går på knäna och verksamheter lägger ner. Vem bryr sig om tiggarna idag?

– Det finns en större rörelse än vad som kommer fram i den allmänna debatten och i medierna. Det faktum att de fortfarande kommer hit trots den kampanj som riktas mot deras närvaro är ett tecken på att det finns de som ger dem en slant. Det är ett tecken på att de fortfarande har ett visst stöd.

Läs vidare på nästa sida: Tiggeriet i Sverige

Ett urval av Thomas Hammarbergs förslag

Inled en dialog med myndigheterna i Rumänien och Bulgarien för att skydda minoriteters rättigheter.

Ge särskilt stöd åt svenska frivilligorganisationer som verkar i EU-medborgarnas hemländer.

Regeringen bör ta initiativ på EU-nivå för att skydda den fria rörligheten.

Regeringen bör verka för att skyddet av romska gruppers rättigheter prioriteras på EU-nivå.

Effektiva insatser måste sättas in från den svenska polisens sida för att motverka kriminella personer utnyttjar eu-migranterna.

Avhysningar ska enbart kunna genomföras enligt de humanitära och rättighetsbaserade riktlinjer som Europarådets kommitté utarbetat.