Inrikes.

2014-11-11 11:20
Fler vårdcentraler var ett av målen med Vårdvalet. Och fler har det blivit – i välbärgade områden med hög utbildningsnivå. Biild: Gunnar Lundmark/SvD/TT
Fler vårdcentraler var ett av målen med Vårdvalet. Och fler har det blivit – i välbärgade områden med hög utbildningsnivå.

Riksrevisionen: Vårdvalet har gynnat rika och friska

Vårdvalet som började införas i kommuner 2008 går ut på att primärvården ska styras av efterfrågan. Det har inte alls blivit resultatet. Riksrevisionen skriver nu i en rapport att det i stället har gynnat patienter med mindre vårdbehov och högre socioekonomisk status.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Vi har sett att i Region Skåne har 1 700 allvarligt sjuka som sökt vård regelbundet innan vårdvalet infördes sedan inte gjort ett enda läkarbesök på två år efter vårdvalet inrättades. Det är oroväckande och visar att reformen kan ha bidragit till en omprioritering av patienter, säger Henrik Segerpalm, revisor på Riksrevisionen.

Fler lindrigt sjuka söker vård

Under samma period tillkom det 47 000 patienter som hade lindriga eller självläkande symptom, skriver Riksrevisionen, som har som uppdrag att granska vad statens pengar går till och hur effektivt de används, på sin hemsida.

– Andelen individer som har enklare symptom har blivit fler och gör dessutom fler besök, säger Henrik Segerpalm.

Han är noga med att understryka att Riksrevisionen har granskat vårdvalet utifrån vårdens etiska principer. Där står det tydligt att vård ska ske på lika villkor.

– Vi ser att landstingen agerar väldigt olika och regeringen kanske borde ta initiativ till att göra det enhetligt och styra mot vårdens etiska principer, säger han.

Fler vårdalternativ i storstäderna

Den borgerliga regeringen ville att fler vårdcentraler skulle öppnas i och med privatiserieringen och så har också skett, men enligt Riksrevisionen har dessa öppnats i storstäderna och inte främst där de behövs som mest.

– Vi har sett en etablering företrädesvis där en stor del av befolkningen har låg medelålder och inkomst och utbildning ligger högre än snittet, säger Henrik Segerpalm.

Svarar på kritiken

Vårdföretagarna Almega, som representerar privata vårdföretag var snabba med att kritisera Riksrevisionen.

– Det verkar som att Riksrevisionen har läst andras uppföljningar av vårdvalet lite enögt. Flera tunga utvärderingar har pekat på att vårdkonsumtionen växt utan kostnadsökningar och utan undanträngningseffekter, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna i ett pressmeddelande.

Just undanträngningseffekterna håller Henrik Segerpalm inte med om. Han menar att de har sett flera exempel på hur vårdcentraler i mer utsatta områden fått stänga.

– Vårdvalets syfte var att sätta patienten i fokus och det har på sätt och vis skett och i storstäderna har det blivit fler vårdcentraler. Men de nedläggningar som skett har varit i områden där det finns ett större vårdbehov, säger han.