Inrikes.

2021-01-06 20:37
FHM:s rekommendationer om munskydd börjar gälla 7 januari. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
FHM:s rekommendationer om munskydd börjar gälla 7 januari.
Puffetikett
Dagens ETC

Resenärer utan munskydd kommer ändå få åka

Den som reser i kollektivtrafiken utan munskydd kommer inte att avvisas när rekommendationer på sådana införs imorgon, meddelar Svensk kollektivtrafik.

”Det är varken förarens eller någon annan personals ansvar att övervaka efterlevnaden av rekommendationen”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Torsdagen den 7 januari börjar Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer om att munskydd ska användas i kollektivtrafiken att gälla. Rekommendationerna ska gälla i hela landet för personer som reser med kollektivtrafiken utan specifika platsbokningar. Folkhälsomyndighetens rekommendationer om munskydd är främst avsedda att gälla i rusningstid, då många människor befinner sig i kollektivtrafiken samtidigt - klockan 7.00 till 9.00 på morgonen samt 16.00 till 18.00 på eftermiddagen.    

Branschorganisationen Svensk kollektivtrafik menar att det är tydligt i Folkhälsomyndighetens rekommendationer att bärandet av munskydd är individernas eget ansvar.

– Viktigt är att vi betonar det personliga ansvaret och tryggheten i att det är vad det handlar om i hela Sverige. Att ledande expertis inom kollektivtrafikmyndigheterna tagit ett samlat grepp gör det möjligt att tryggt och säkert foga detta som ett komplement till redan existerande rekommendationer för om, när och hur resor bör ske under pandemin, skriver Kristoffer Tamsons (M), ordförande för Svensk kollektivtrafik samt trafikregionråd med ansvar för SL i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Enhetliga rekommendationer

Johan Wadman, VD för Svensk kollektivtrafik, fortsätter:   

– Våra medlemmar har utifrån vår expertgrupp tagit fram ett så enhetligt sätt som möjligt, i ett land med stora regionala skillnader, att implementera råden om munskydd vid resande och informera resenärerna om deras egenansvar i detta.

Resenärer utan munskydd kommer inte att nekas gå ombord i kollektivtrafiken. ”Det är varken förarens eller någon annan personals ansvar att övervaka efterlevnaden av rekommendationen”, skriver Svensk kollektivtrafik i sitt pressmeddelande. Utifrån lokala förutsättningar kommer de regionala kollektivtrafikmyndigheterna dock att uppmanas till att tillhandahålla munskydd till resenärer genom ”försäljningsställen och andra serviceinrättningar”.


Fakta

Läs mer om munskyddsrekommendationen på Folkhälsomyndighetens hemsida.