Torsdagen den 7 januari börjar Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer om att munskydd ska användas i kollektivtrafiken att gälla. Rekommendationerna ska gälla i hela landet för personer som reser med kollektivtrafiken utan specifika platsbokningar. Folkhälsomyndighetens rekommendationer om munskydd är främst avsedda att gälla i rusningstid, då många människor befinner sig i kollektivtrafiken samtidigt - klockan 7.00 till 9.00 på morgonen samt 16.00 till 18.00 på eftermiddagen.
Branschorganisationen Svensk kollektivtrafik menar att det är tydligt i Folkhälsomyndighetens rekommendationer att bärandet av munskydd är individernas eget ansvar.
– Viktigt är att vi betonar det personliga ansvaret och tryggheten i att det är vad det handlar om i hela Sverige. Att ledande expertis inom kollektivtrafikmyndigheterna tagit ett samlat grepp gör det möjligt att tryggt och säkert foga detta som ett komplement till redan existerande rekommendationer för om, när och hur resor bör ske under pandemin, skriver Kristoffer Tamsons (M), ordförande för Svensk kollektivtrafik samt trafikregionråd med ansvar för SL i Stockholm, i ett pressmeddelande.
Enhetliga rekommendationer
Johan Wadman, VD för Svensk kollektivtrafik, fortsätter:
– Våra medlemmar har utifrån vår expertgrupp tagit fram ett så enhetligt sätt som möjligt, i ett land med stora regionala skillnader, att implementera råden om munskydd vid resande och informera resenärerna om deras egenansvar i detta.
Resenärer utan munskydd kommer inte att nekas gå ombord i kollektivtrafiken. ”Det är varken förarens eller någon annan personals ansvar att övervaka efterlevnaden av rekommendationen”, skriver Svensk kollektivtrafik i sitt pressmeddelande. Utifrån lokala förutsättningar kommer de regionala kollektivtrafikmyndigheterna dock att uppmanas till att tillhandahålla munskydd till resenärer genom ”försäljningsställen och andra serviceinrättningar”.