Skola.

2016-08-24 09:53

Rekordvinst för friskolejättarna

Sju friskolejättar gjorde en sammanlagd rörelsevinst på en miljard förra året, visar Dagens ETC:s granskning. Vilket är nytt rekord. Och de viktigaste förklaringarna är bristande kvalitet och lägre lärartäthet, enligt utredare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sedan millennieskiftet har ett fåtal kommersiella kedjor lagt en allt större del av skolmarknaden under sig. 2015 nådde sju koncerner en omsättning på över 400 miljoner: Academedia, Internationella Engelska Skolan, Kunskapsskolan, Thoréngruppen, Praktiska Gymnasiet, Jensen Education och Lärande i Sverige.

Koncernernas totala omsättning var 13 miljarder 2015, en nästan 50-procentig ökning på två år. Nu går fler än 90 000 elever i någon av koncernernas 492 skolor.

Och det är lönsamt att driva skattefinansierad skola. Dagens ETC:s genomgång av de senaste årsredovisningarna visar att de sju största koncernerna gjorde en sammanlagd rörelsevinst på 985 000 000 kronor 2015, en ökning med 56 procent jämfört med 2013. Den genomsnittliga rörelsemarginalen ökade från sju till åtta procent.

Nästan en tiondel av skattepengarna gick därmed till annat än att bekosta verksamheten. Vinsterna används bland annat till räntor och amorteringar på ägarnas uppköpslån, till att köpa mindre konkurrenter och till att starta nya enheter.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Academedia ohotad etta

Med en omsättning på 8,2 miljarder och med 53 000 elever i 324 svenska friskolor spelar det nyligen börsintroducerade Academedia i en egen division. Sedan riskkapitalbolaget EQT tog över ruljangsen 2010 har intäkterna från kommun och stat fyrdubblats. ”Bolaget avser också att fortsätta växa genom övertagande av utbildningsenheter samt fortsatt konsolidering av marknaden via förvärv”, meddelas det på hemsidan under fliken ”finansiella mål”.

Samtidigt är friskoleverksamheten lönsam. Förra året gjorde Academedia en rörelsevinst efter avskrivningar på 596 miljoner – en marginal på drygt sju procent.

Genom försäljningen av aktier har EQT redan säkrat en viss avkastning. Och under de kommande åren kan aktieägarna förvänta sig utdelning, ”givet att Academedias mål gällande kvalitet och finansiell ställning är uppfyllt”, som det heter.

Höga vinstmarginaler

Tvåan på listan – Internationella Engelska Skolan – har expanderat rejält på senare år, särskilt sedan riskkapitalbolaget TA Associates blev majoritetsägare. Man driver nu 32 grundskolor och en gymnasieskola, och omsättningen har fördubblats sedan 2011, till 1,5 miljarder. Koncernen tillhör också de mest lönsamma, med en rörelsemarginal på tio procent. Nyligen avslöjade Dagens Industri att också Internationella Engelska Skolan är på väg till börsen – vilket i så fall skulle ge klirr i kassan för TA Associates och minoritetsägaren Barbara Bergström. Redan 2012 kunde Barbara Bergström inkassera 700 miljoner på försäljningen av 75 procent av aktierna.

Bland de mindre skolkoncernerna sticker Thoréngruppen och Praktiska Gymnasiet ut som vinstmaskiner, med rörelsemarginaler på 9,5 respektive 10,4 procent. Thoréngruppen driver elva affärsgymnasier (Thorén Business School) och tolv yrkesgymnasier. Praktiska gymnasiet, som finns på 33 orter och är en del av riskkapitalägda Vindora, har tidigare haft vikande siffror, men tycks nu vara på grön kvist med en rörelsevinst på 58 miljoner och ligans högsta marginal.

Läs vidare på nästa sida: Färre lärare ger vinst

Så har vi räknat:

EBITA (earnings before interest, taxes and amortization, det vill säga resultat före räntor, skatt, och goodwillnedskrivningar) är det som blir över när kostnaderna för verksamheten samt avskrivningar på investeringar dras från intäkterna.

Siffrorna är hämtade från koncernernas senaste årsredovisningar (2015). Academedia, Internationella engelska skolan, Thoréngruppen och Realgymnasiet (Lärande i Sverige) har räkenskapsår juli–juni. Siffrorna rör i dessa fall räkenskapsåret 2014/2015.

 

Skulle räcka till 100-tals lärare

13 miljarder kronor. Så mycket betalade kommunerna till de sju största friskolekoncernerna 2015, främst i form av skolpeng.

985 miljoner. Så mycket gjorde koncernerna i rörelsevinst (EBITA) år 2015. Den genomsnittliga rörelsemarginalen var åtta procent av omsättningen.

985 miljoner kronor skulle ha räckt till att anställa 1 840 lärare på heltid(31 823 kronor/månad plus sociala avgifter, semesterlön och försäkring).