Inrikes.

2017-02-06 08:54
Just nu är det ett halvårs väntetid för att ompröva ett sjukpenningsbeslut från Försäkringskassan. bild Claudio Bresciani/TT
Just nu är det ett halvårs väntetid för att ompröva ett sjukpenningsbeslut från Försäkringskassan.

Rekordlånga väntetider för att få sjukpeng

Just nu är det ett halvårs väntetid för att ompröva ett sjukpenningsbeslut från Försäkringskassan. Under tiden står man helt utan ersättning. 

– Så långa handläggnings-tider är naturligtvis inte rimliga och vi försöker åtgärda dem så snabbt vi kan, säger Tomas Höglund på Försäkringskassan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Just nu väntar 6 000 personer på en omprövning av ett sjukpenningbeslut vilket är sex gånger så många som året innan. Väntetiderna hos Försäkringskassan är rekordlånga och handläggningen som enligt Justitieombudsmannen ska ta högst sex veckor tar för tillfället nästan sex månader. 

Anledningen är att Försäkringskassan hanterar fler ärenden, vilket innebär fler avslag och fler stoppade sjukskrivningar. Det gör att många överklagar. 

– Många fler begärde omprövning under 2016 än tidigare år och vi var inte förberedda på den ökningen, säger Tomas Höglund som är chef för omprövningen hos Försäkringskassan.

Ingen ersättning under tiden

Under handläggningstiden får den som söker sjukpenning inte ut några pengar. Det gör att många personer går flera månader utan ersättning. 

– Vi får fler mejl av desperata människor som inte vet vart de ska ta vägen. De får inte utbetalningar på flera månader vilket bidrar till ännu mer stress i ett redan svårt läge, säger Carina Wellton, ordförande för den ideella föreningen Solrosuppropet som arbetar för en förändrad sjukförsäkring. 

Enligt henne skulle det vara bättre att få ersättning under tiden ärendet handläggs och att man skulle bli återbetalningsskyldig om man får avslag. Hon menar att Försäkringskassans problem med handläggningstider läggs över på de försäkrade. 

– Det här är försäkringar vi har betalat för, och då är det inte acceptabelt att vi ska drabbas av myndighetens problem, säger hon. 

”Skyfflas till andra myndigheter”

Vissa har en partner som kan försörja dem och andra får söka sig till Arbetsförmedlingen även om de är sjuka. Det händer även att människor blir hänvisade till Socialtjänsten, men det tycker inte Carina Wellton är en bra lösning. 

– Det innebär bara att man skyfflas över till en annan myndighet. Socialtjänstens försörjningsstöd är den sista utvägen, men långt ifrån alla är berättigade det. Man får inte ha en partner som tjänar okej och man ska helst inte äga ett fordon eller hus, säger hon. 

På Försäkringskassan försöker man korta väntetiderna genom att personalen arbetar övertid och personer från andra avdelningar hjälper till. De har också bildat en ny enhet för de här frågorna men rekryteringar är inte färdiga än. 

– Nu har arbetet börjat ge resultat. Förra veckan tog vi fler beslut än vad det kom in nya ärenden, så jag tror att vi kommer kunna nå en handläggningstid på sex veckor för hela omprövningsenheten till sommaren. Men för sjukpenningen blir det nog tufft, säger Tomas Höglund. 

Försäkringskassans väntetider

l Enligt Justitieombudsmannen ska en omprövning av ett sjukpenningsbeslut ta max sex veckor. I dagsläget är väntetiden nästan sex månader. 

l Sedan den 1 november betalar Försäkringskassan inte ut några pengar under handläggningstiden. Det gör att många personer får gå flera månader utan ersättning.

Relaterade artiklar