Inrikes.

2014-12-20 16:23
Filippa Reinfeldt (M) får toppjobb. Bertil Enevåg Ericson/TT
Filippa Reinfeldt (M) får toppjobb.

"Reinfeldt har en historia av att rea ut vården"

Filippa Reinfeldt (M) blir lobbyist åt vårdjätten Aleris trots att det bara var 1,5 månad sedan hon lämnade politiken.
   – Trodde man hade någon form av karantän. Hon har en historia av att sälja ut vård, säger sjuksköterskan Ulrika Blumfelds.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Filippa Reinfeldt (M) petades från posten som sjukvårdslandstingsråd i Stockholm efter valet i höstas. Nu börjar hon som lobbyist för Investorägda vårdkoncernen Aleris.

– Det är oerhört spännande att bli en del av Aleris och få fortsätta arbetet med att utveckla och stärka hälso- och sjukvården, nu på skandinavisk nivå, säger Filippa Reinfeldt i ett pressmeddelande.

Inte förvånad

Ulrika Blumfelds är sjuksköterska och intativtagare till Sjuksköterskeupproret i Stockholm. Hon är inte förvånad över Filippa Reinfeldts snabba karriärbyte.

– Det var väntat men frågan är väl om det är så superlämpligt. Hon ska bli lobbyist och rådgivare några månader efter hon suttit på beslutande post i landstinget. Jag trodde man hade någon form av karantän i alla fall, säger Ulrika Blumfelds.

Liselott Kilaas, Aleris vd, skriver i ett pressmeddelande att hon är ”mycket glad” över vårdkoncernens nyförvärv. Hon hyllar Filippa Reinfeldt och hennes erfarenhet av vården.

– Filippa har djupa kunskaper inom främst sjukvård men även inom omsorg. Hon har varit banbrytande i att utveckla uppföljning och kvalitet men också i att göra vården och omsorgen mer inriktad på patienters och brukares behov.

"Inte särskilt lyhört"

Ulrika Blumfelds är inte lika entusiatisk över Filippa Reinfeldts insatser för vården i Stockholm.

– Jag tycker inte varit särskilt lyhört från om man ser till vad all vårdpersonal basunerat ut i flera år nu. Hon har verkligen kört sin linje utan att se de konskvenser som vårdpersonalen såg för längesen. Personal flyr sina arbetsplatser eftersom de inte har möjlighet att jobba kvar, säger Ulrika Blumfelds.

Hennes kollegor och vänner har diskuterat Filippa Reinfeldts nya jobb på sociala medier. Inte heller de är särskilt förvånade.

– De flesta jag sett undrar ju hur nära samarbetena varit tidigare eftersom Filippa Reinfeldt har en historia av att sälja ut vården billigt, säger Ulrika Blumfelds.

Kallade till presskonferens

Beskedet om det nya jobbet fick civilminister Ardalan Shekarabi (S) att kalla till presskonferens. Han sa att regeringen kommer att utvidga den utredning som sedan tidigare ser över övergångsregler för ministrar och statssekreterare som tar jobb i privata företag.

– Filippa Reinfeldts övergång till ett företag med delar av verksamheten som finansieras av landstinget där hon tidigare arbetade aktualiserar behovet av att se över regelverket, sade Ardalan Shekarabi på presskonferensen i fredags.

Från fackligt håll hörs dock ingen kritik mot mot Filippa Reinfeldts lobbyjobb.

– Det har jag inga synpunkter på, det är upp till henne, säger Eva Nowak, ordförande i Vårdförbundet i Stockholm.