Det har varit för konfliktfyllt kring vindkraftverken, tycker regeringen och Sverigedemokraterna. Nu presenterar Tidöpartierna förslag för att sänka debattemperaturen och öka den lokala acceptansen för landbaserad vindkraft.
Tidigare har det varit otänkbart med ett statligt stöd till kommuner med vindkraft till den grad att regeringens incitamentutredning om vindkraft var förhindrad att föreslå det. Nu svänger regeringen och i höstbudgeten går man tillsammans med SD fram med stöd, om än i en annan form.
Pourmokhtari: ”Acceptansen har minskat”
Pengarna från staten ska motsvara en höjd fastighetsskatt för vindkraftsanläggningar:
– Incitamentsutredningen var väldigt tydlig. Det som krävs för att öka incitamenten för vindkraften är att kommunerna ges en intäkt, och att det skulle kunna ske genom att man får ta del av den fastighetsskatt som betalas in av vindkraftsägarna. Det är i stort sett det förslaget som regeringen presenterar, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L).
Kommuner och privatpersoner som drabbas negativt ska kompenseras. Med det undanröjer man även lokalbefolkningens brist på acceptans.
– Vindkraften påverkar vår närmiljö men skapar samtidigt idag inte någon direkt lokal ekonomisk nytta. Antalet vindkraftparker som får nej av kommunerna har ökat de senaste åren. Acceptansen har minskat och det lokala motståndet har ökat. Och det vill vi nu ändra på, säger Pourmokhtari.
De som bor nära vindkraftverk ska exempelvis kunna lösas ut från sina fastigheter till det värde som gällde innan ett närliggande vindkraftverk byggdes. Regeringen ser även över förslag för att lokalsamhällen och närboende ska kunna ta del av intäkterna från vindkraftsparkerna.
SD: Människor måste kompenseras
Sverigedemokraterna betonar att de fyra partierna i Tidösamarbetet är överens om att det behövs mer fossilfri el, inklusive från vindkraftverk, och att det kommunala vetot och självbestämmandet ligger fast. Att fastighetsskatten höjs för vindkraftverk till samma nivå som för andra energiproducenter innebär även en ökad teknikneutralitet.
Alla fossilfria kraftslag är välkomna, säger Mattias Bäckström Johansson (SD):
– Det som har varit viktigt för oss är att vi får en högre grad av teknikneutralitet vad gäller lagstiftning och skatteförslag för att kunna ha en likvärdig konkurrens.Det har varit eftersatt sett till kärnkraften under en lång tid och där det framför allt historiskt sett har funnits ett tankeförbud. Det här är ytterligare en pusselbit utöver de förslag som redan har lagts fram.
Varför vill Sverigedemokraterna öka lokala acceptansen för vindkraftverk?
– Det handlar framför allt om de närboende som är drabbade och kanske har hamnat i en situation där man inte kan sälja sin fastighet för att man har blivit omringad av vindkraftverk. Eller där man fått en rätt så betydande värdeminskning. Det är klart att det är viktigt att de människorna som fått se den typen av etableringar utan möjlighet att kunna säga nej faktiskt blir kompenserade för den typen av ingrepp på industriell skala, säger Mattias Bäckström Johansson.
Wykman: Uthållig omställningspartner
Enligt finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) löser regeringens nya förslag en rad politiska knutar. Sammantaget syftar förslagen till att visa att staten är en pålitlig och hållbar partner över tid.
– Svenska staten och den här regeringen ska vara en solid och uthållig partner i omställningen. Här presenteras en rad förslag för att säkra mer elproduktion i ett stabilt och tryggt elsystem där det finns brister idag. Vi producerar mycket el men den finns inte alltid där när vi behöver den. Vi gör också upp med en politik som har splittrat väldigt mycket där en del har fått bära väldigt höga kostnader, och kanske inte de som har haft lättast att bära dem.