Inrikes.

2014-02-27 20:30
”Jimmie Åkesson gick med i ett parti som levde i symbios med en öppet nazistisk rörelse”, säger Alex Bengtsson på stiftelsen Expo.  Bild: Janerik Henriksson/TT
”Jimmie Åkesson gick med i ett parti som levde i symbios med en öppet nazistisk rörelse”, säger Alex Bengtsson på stiftelsen Expo.

Rasismen som lockade Jimmie Åkesson till SD

Alla ”Etniska främlingar” som invandrat till Sverige ska kastas ut. Det är innehållet i partiprogrammet som lockade Jimmie Åkesson att gå med i SD.
   – Han startade dessutom SDU i Sölvesborg med hjälp av en nazist, säger Alexander Bengtsson på Expo.

Grov homofobi

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I SVT-programmet Nyfiken på partiledaren påstod Jimmie Åkesson att EU-kritiken fick honom att gå med i Sverigedemokraterna – han såg inte någon rasism i partiet. Men i Dagens ETC i måndags kallade flera av hans skolkamrater från den tiden uttalandena för ren lögn. I programmet berättade Åkesson också att han beställde material från partiet 1995 och gick kort därefter med.

Alexander Bengtsson på den antirastiska stiftelsen Expo har granskat partiets informationsmaterial från den tiden.

– Det material han beställde var öppet rasistiskt och handlade om att visa folkgrupper inte kan eller ska leva i Sverige, säger Alexander Bengtsson.

Startade SDU med nazist

Även SD:s partiprogram från 1994, som var gällande då Jimmie Åkesson gick med, innehåller grov rasistisk retorik. Det står att SD strävar efter ett ”etniskt homogent Sverige” och att invandringen lett till ökad kriminalitet och ”stor ekonomisk och social skada”.

1996, när Jimmie Åkesson hade varit medlem i ett år klubbas ett nytt partiprogram och retoriken skruvades upp ytterligare. Det står att alla ”etniska främlingar som invandrat till vårt land efter 1970” ska kastas ut.

Jimmie Åkesson startade upp Sverigedemokratisk ungdom, SDU, i Sölvesborg 1995. Han fick då hjälp av partikamraten Tina Hallgren-Bengtsson från det närmaste distriktet i Höör. Året efter stod hon iklädd naziuniform och brände judiska böcker på bål. Hon lämnade senare partiet för Nationalsocialistisk front.

Enligt Alexander Bengtsson var ungefär hälften av SD:s partiledning på den tiden dubbelorganiserad i nazistiska organisationer.

– Det man kan konstatera är att Jimmie Åkesson intresserar sig för ett parti som med all tydlighet levde i symbios med en öppet nazistisk rörelse. Både lokalt och nationellt. Min bild är att han var så mycket emot invandringen att trots allt detta ändå gick med i partiet, säger han.

Dagens ETC har även tagit del av SD-bulletinen som skickades ut till alla medlemmar 1995. Skriften innehåller förutom rasistisk retorik och reklam för nazistisk musik även grov homofobi. Det står att den ”Perversa bögen Mark Levengood” är ett tecken på att ”Sverige är på väg ner i avgrunden”.

– Den retoriken kan vi se än idag på rasistbloggarna, även om det inte längre finns kvar i SD-kuriren. Homofobin och kvinnohatet har alltid varit tätt förknippat med nationalismen, säger Alexander Bengtsson.

Fotnot: Dagens ETC har sökt Jimmie Åkesson för en kommentar.

 

Läs även Andreas Gustavssons kommentar: "Medvetna lögner från Åkesson"

Ur SD:s partiprogram 1994 och 1996

• SD ska sträva efter ett ”etniskt homogent Sverige”

• ”Etniska främlingar som invandrat till vårt land efter 1970” ska alla kastas ut. ”Någon hänsyn till utgivna medborgarskap kommer inte att tas”

• Förbjud all invandring från ”etniskt avlägsna kulturer”.

• Invandrarverket (numera migrationsverket) ska läggas ner och uppgifterna ska tas över av polisen.

• SD vill ”Starkt begränsa” adoption av utomnordiska barn.

• Enbart konst och musik som befrämjar ”fosterlandskärlek” ska få statligt stöd.