Inrikes.

2019-09-10 12:45
Forskningen visar att äldres  psykiska ohälsa sällan tas på  allvar av omgivningen.  Bild: Shutterstock
Forskningen visar att äldres psykiska ohälsa sällan tas på allvar av omgivningen.
Puffetikett
Dagens ETC

Rapport: Depression och ångest vanligt bland äldre

Var tredje kvinna och var femte man över 77 år har besvär med ångest. Och depression är så vanligt bland äldre att det är ett folkhälsoproblem. Det visar en ny rapport.

Det är Folkhälsomyndigheten och Aging research center som står bakom undersökningen, som behandlar förekomsten av psykisk ohälsa i form av ångest och depression hos personer från 77 år och uppåt under åren 1994–2014.

Vanligare bland kvinnor

Rapporten visar med önskvärd tydlighet att ångest och depression är utbrett i åldersgruppen. Den fastslår att psykisk ohälsa är vanligare bland kvinnor än män, samt bland ogifta eller ensamboende. Social isolering kan förvärrar ohälsan, precis som en otrygg ekonomi. Rapporten visar också att psykisk ohälsa kan vara svår att upptäcka hos gruppen eftersom symptomen ofta ser annorlunda ut än hos yngre.

– Forskningen visar att symtom på psykisk ohälsa bland äldre personer många gånger ses som en del av åldrandet och uppmärksammas varken av den äldre personen själv, anhöriga eller av sjukvårds- och omsorgspersonal, säger Carin Lennartsson, forskare på Aging Research Center, i ett pressmeddelande.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter