Inrikes.

2021-06-01 15:00
Fastigheten i bild har ingen koppling till innehållet i artikeln. Bild: Martina Holmberg / TT
Fastigheten i bild har ingen koppling till innehållet i artikeln.
Puffetikett
Dagens ETC

Popstjärna ska ha sålt hyreskontrakt – för två miljoner i påse

Två miljoner kronor. Det ska popstjärnan ha fått för försäljningen av hyreskontraktet på sin osannolika paradvåning i centrala Stockholm.

Nu ingår åtalet i den gigantiska härvan med mor och dotter som agerat svartmäklare i olaglig byteshandel.

”Jag har inte fått en spänn”, säger den anklagade.

Läs också

Efter omfattande handeln med svartkontrakt – mor och dotter riskerar fängelse

• Mor och dotter tjänade miljoner på svartkontrakt

Känd influencer sålde svartkontrakt – för 800 000 kronor

De betalar miljonbelopp för svarta hyreskontrakt

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På 90-talet ingick kvinnan, som vi kan kalla Eva, i en popgrupp med väldigt stora listframgångar i Sverige. Låtarna skrevs och producerades av några av vårt lands då största musikmakare. Bandet lyckades även placera sig på listan i USA, där man släppte album på stort skivbolag och turnerade. Efter ett par internationella turnéer splittrades gruppen och alla inblandade har sedan dess legat lågt på artistfronten.

Idag är Eva, nu i 40-årsåldern, åtalad som en av de inblandade i den största utredningen någonsin gällande skenbyten och svarthandel med hyreskontrakt. Dagens ETC har flera gånger skrivit om åtalet mot 53-åriga Susanna och 31-åriga Elin, mor respektive dotter, som på stor professionell nivå ska ha agerat som mäklare för försäljning av kontrakt. Något som är olagligt. Förra veckan lämnades åtalet in till tingsrätten och medåtalade är 13 säljare. Däribland den före detta popstjärnan.

Sjurummare i centrala Stockholm

Numera är Eva skriven på hipp adress på Södermalm och sitter i styrelsen för flera bolag, bland annat inom fastighetsbranschen. Men 2017 var hon sedan flera år skriven vid Sankt Eriksplan i Vasastan i centrala Stockholm, i en sjurummare på en bra bit över 200 kvadratmeter. Det är hyreskontraktet på den bostaden som hon enligt åklagaren ska ha tagit emot två miljoner kronor för – som Polisen säger ska ha överlämnats som ”cash i en påse” till svartmäklaren Susanna.

– Jag har inte fått en spänn. Jag har inte fått en krona. Så jag skulle vilja veta vem de betalat de här två miljonerna kronorna till, sa den före detta popstjärnan Eva i ett polisförhör förra året, och underströk att hon bytt bort sitt lyxkontrakt helt legitimt utan ersättning.

Sedan dess har ”Fiffi”, som är hennes namn i svartmäklarnas tömda telefon, duckat all kontakt med Polisen och ska enligt egen utsago i förhör egentligen bo heltid i Marbella på spanska solkusten.

Den stora penningsumman har gått att spåra via banktransaktioner där de påstådda köparna av kontraktet, en man och en kvinna, har tagit ut beloppet kontant i omgångar i bankomater. Köparna har även vittnat rakt på sak om hur affären ska ha gått till. De riskerar inget straff då köp av hyreskontrakt inte var olagligt 2017. Paret har även begärt att få tillbaka sina två miljoner kronor, vilket de enligt lagen har rätt till.

Skrevs på ökänd svartadress

Förutom de stora penninguttagen finns det i utredningen rikligt med sms-konversationer mellan samtliga inblandade som rör adressen vid Sankt Eriksplan. Plus ett ökänt hus på Åsögatan på Södermalm.

För innan köparna skrev sig på den flådiga adressen vid Sankt Eriksplan var de i knappt ett år skrivna på en trea på Åsögatan. I början av 2018 skrev sig sedan den före detta popstjärnan Eva på samma lägenhet, eftersom man hävdar att man gjort ett byte, för att sedan under 2019 flytta igen. Fastigheten på Åsögatan förekommer på flertalet ställen i den här gigantiska utredningen kring familjen med svartmäklare, då den flitigt utnyttjats för att fejka byten. Under åren då alla dessa människor ska ha bott i huset var det tomt och under renovering.

Dagens ETC har sökt den före detta popstjärnan. Samtliga åtalade här – Eva, Susanna, Elin – förnekar brott. Fälls de för brott mot jordbalken, som det formellt heter när man säljer ett hyreskontrakt, finns fängelsestraff på upp till två år på skalan.