Du har sett dem i dina kvarter. Massagesalongerna som i alla fall utåt sett erbjuder traditionell thailändsk massage. Ett kulturarv så betydande att det för några år sedan togs upp på Unescos lista över kulturella världsarv.
Men hur stor är egentligen efterfrågan på den unika formen av kroppsterapi som kombinerar djup massage med stretchning?
Inte så stor, menar polisen, som bedömer att uppemot åtta av tio salonger i själva verket är en täckmantel för grova brott som människohandel, koppleri och prostitution. I en rapport om prostitution på thaimassagesalonger beskriver polisen hur vanliga män slinker in för att köpa sex på väg hem från jobbet, eller mellan ärenden på stan.
De senaste uppmärksammade exemplet är åtalet mot den nöjesprofil som misstänks ha rest runt i Sverige och köpt sex på thaimassagesalonger över 30 gånger.
En granskning som Hem och hyra har gjort visar att två av de salonger som nöjesprofilen besökt i Örebro hyr sina lokaler av kommunala Örebrobostäder.
Stefan Adamsson, samordnare mot människohandel på polisen i region Väst, säger till tidningen att hyresvärdar helt borde sluta att hyra ut till thaimassagesalonger.
– Det skulle drabba de seriösa salongerna om man sa nej till alla som vill hyra. Men vad ska man göra när 80, ja kanske 90 procent är bordeller? Ja, för mig är det enkelt om man vill att det här ska upphöra: Sluta hyr ut till thaisalonger!
Hälften har stängt
Men nationellt har polisen ingen sådan policy. Det säger Janna Davidson, nationell rapportör hos polisen för frågor som rör människohandel. I fall där det pågår utredningar mot massagesalonger beslutar polisen regionalt i vilket skede man tar kontakt med hyresvärden.
Men att helt stoppa uthyrningen, och på så sätt även straffa seriösa utövare, är en känslig fråga säger hon.
– Det får inte bli så att man hänger ut någon som faktiskt inte bedriver bordellverksamhet. Det blir också tokigt om den anrika thaimassagekulturen ska hängas ut som någonting förkastligt eller förenat med sexköp. Så är det naturligtvis inte, säger hon.
Sedan polisens rapport gjordes för två år sedan har antalet thaimassagesalonger minskat. Då gjordes uppskattningen att de var 2000 i hela landet, i dag bedöms det finnas cirka tusen salonger, enligt Janna Davidson. Andelen oseriösa salonger bedöms vara oförändrad. Hon tror att minskningen beror på att polisen tillsammans med andra myndigheter riktat fokus på verksamheterna. Hon säger också att siffran 2000 endast var en uppskattning.
– I region Väst har man jobbat aktivt med att stänga salonger där det pågått kriminalitet. Salonger kan också ha avvecklat sin verksamhet på eget bevåg för att man fått färre kunder i takt med att polisen jobbar mer aktivt. Det går inte heller att utesluta att det finns en normativ påverkan. Att de seriösa kunderna minskar när det blir mer känt att det förekommer sexköp i de här miljöerna, säger hon.