Polisens signalementsregister innehåller uppgifter om personer som dömts för brott, eller har lämnat fingeravtryck i samband med särskild utlänningskontroll. Enligt lag ska uppgifterna i detta register tas bort senast tre månader efter det att en person gallras ur de vanliga belastnings- eller misstankeregistren. Men så sker inte, framgår i ett uttalande från Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN).
– Det är allvarligt. Polisen tillåts att registrera känsliga personuppgifter, och det är väl egentligen ganska rimligt. Men det bygger på att det finns rättssäkerhetsgarantier kring hanteringen, säger SIN:s ordförande Sigurd Heuman.
Nämnden har granskat tio poster i Sign, ett av de system som används av polisen för att registrera signalement. Av dessa tio poster skulle egentligen hela sex stycken ha gallrats ut enligt lag, men de låg ändå kvar. SIN pekar på att det finns systematiska brister i polisens arbete, och att detta föranleder skarp kritik.
Har inte kontroll över behörigheten
SIN menar att polisens slarv med gallringen delvis sätter de vanliga belastnings- och misstankeregistren ur spel. Bristerna blir särskilt allvarliga eftersom en stor mängd personer – i princip hela polismyndigheten – har tillgång till Sign. Nämnden påpekar också att polisen inte verkar ha kontroll över behörighetstilldelningen till systemet.
Det är knappast första gången som polisens förfarande med olika register hamnar i skottgluggen. Senast i tisdags avslöjade Ekot att romska tiggare som befinner sig i Sverige kartläggs, utan att de för den skull begått något brott. Något som SIN beslutade att granska vid samma möte som man antog uttalandet som signalementsregistret.
– Vår kritik mot tillämpningen av polisdatalagen är återkommande och har pågått under lång tid. Jag tror att det delvis beror på att kunskapen inom polisen vad gäller reglerna inte är så stor, säger Sigurd Heuman.
Skyller på gammalt system
Polisen själva säger att skälet till att man underlåtit att gallra utdaterade uppgifter beror på att Sign är ett gammalt system, och att man för närvarande håller på att uppdatera till ett nytt register under namnet Afis-Sign.
– Det är en ny lösning sedan ett drygt år tillbaka, och vi har inte hunnit ersätta det gamla systemet helt än. Planen är att vi framåt ska tömma det gamla registret Sign och löpande ta bort utdaterade uppgifter, säger Liselotte Nielsen Sundberg, kanslichef på Nationellt forensiskt centrum (NFC).
Men redan idag finns en del uppgifter inlagda i Afis-Sign, och SIN har granskat också detta register. Även här fann man att tre av tio poster egentligen skulle ha gallrats ut.
– Ja, det ska vi ju självklart åtgärda när vi får teknik på plats. Vi ska ta hand om synpunkterna som SIN har, det brukar vi göra. Jag tippar på att vi behöver våren på oss för att genomföra det här arbetet, säger Liselotte Nielsen Sundberg.