Mellan åren 2015 och 2018 visade Pisa-undersökningen att kunskapsnivåerna bland landets 15-åringar ökade något. Nu har trenden vänt nedåt igen. Kunskapsnivåerna sjunker i matematik och läsförståelse och ligger kvar på samma nivå som 2018 i naturvetenskap.
Resultaten har sjunkit i hela OECD och Sverige ligger fortfarande över OECD-genomsnittet. Allra bäst i matematik och naturvetenskap presterar Japan och Sydkorea. I läsförståelse ligger Irland i topp.
De svenska resultaten är nu nere på samma nivå som i mätningen 2012, då det talades om en ”Pisa-chock”.
– Vi antar att resultatförsämringarna är ett resultat av pandemin. Vi vet att det var en stor frånvaro bland både elever och lärare under pandemin och det har påverkat elevernas kunskaputveckling negativt, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket.
Skillnaderna mellan elever med olika bakgrund ökar enligt den nya Pisa-undersökningen. Utlandsfödda elever presterar på en lägre nivå jämfört med elever födda i Sverige. Skillnaderna mellan elever med inhemsk bakgrund och elever med utländsk bakgrund, både de som är födda i landet och de som är födda utomlands, är större i Sverige än i övriga OECD.
Likvärdigheten har sjunkit sedan mätningen 2018 och Sverige är idag ett genomsnittligt land i OECD när det gäller likvärdighet. Jämfört med de andra nordiska länderna är likvärdigheten i Sverige betydligt sämre. Skillnaderna i resultat mellan elever med olika socioekonomisk bakgrund har ökat på alla områden som Pisa mäter, trots att att spridningen i elevers socioekonomiska bakgrund inte har ökat.
Peter Fredriksson avslutar presentationen av Pisa-undersökningen med en uppmaning till alla svenska kommuner att prioritera skolan.
– Det kommer att kosta pengar. Och alla vinstdrivande friskolor bör tänka: nu satsar vi pengar på skolan sen får vi se om det blir några pengar över till vinst, säger han.