Christoffer Rahm är överläkare i psykiatri på Karolinska institutet i Stockholm. Han har i åratal forskat på förövarprevention, hur man förebygger sexuella övergrepp på barn, och betraktas internationellt som en av de ledande inom fältet. Rahm skräder inte orden när Dagens ETC förklarar Dumpen och Impulskollens upplägg, som skinnar de uthängda på pengar:
– Det låter oseriöst. Männen som ringer dem är i ett väldigt pressat läge och summan är orimlig. Det liknar inget som har med människovårdande yrkesetik att göra. Jag trodde att vi gjorde upp med idén om avlatsbrev på 1500-talet, frågar Christoffer Rahm retoriskt.
Det verkar som en ohelig allians.
I paketet ingår också digital skadekontroll. Hur reagerar du på det?
– Det verkar som en ohelig allians mellan parter som inte borde ha med varandra att göra. Det låter väldigt främmande för mig, och liknar inte något jag har hört talas om inom branschen.
Christoffer Rahm säger att de internationella expertriktlinjerna för att behandla svåra sexuella störningar, som pedofili, ofta inkluderar föreskrivning av läkemedel. Finns det inga legitimerade läkare som kan göra det – och Impulskollen har inga sådana – har man begränsade möjligheter att hjälpa fullt ut, säger han.
Kan Impulskollen vara farlig?
– Den som är sjuk ska få bästa tänkbara vård. Och om man inte får det, så kan det såklart leda till konsekvenser. Både för patienten själv, men också för de som kan vara i vägen för dennes impulser och tankar.
Vad tänker du om summan 135 000 kronor?
– Absurd, som sagt. Det finns i Sverige åtminstone tre olika platser där man kan få högkvalificerad vård för sexuella störningar, i princip gratis. För samma tillstånd och med tillgång till medicinsk expertis. Anova finns och sedan har vi två behandlingsprogram här på Karolinska institutet, som man kan få kontakt med anonymt online och boka en akuttid upp till en timme innan själva besöket.
Vilken hjälp sätter man in?
– Parafilia störningar, alltså sexuella, är väldigt allvarliga sjukdomar. Det är viktigt att man ger det som är en evidensbaserad insats på ett tryggt och säkert sätt. För alla. De internationella riktlinjer som finns, i korta drag, är att patienten ska beredas psykoterapi. Och om det finns ökad risk för övergrepp ska det kombineras med medicin.