Inrikes.

2017-03-10 10:00
  • Kronfågel i Valla utanför Katrineholm. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
    Kronfågel i Valla utanför Katrineholm.
  • Sedan två år tillbaka rekommenderar Livsmedelsverket att man ska äta max 70 gram rött kött och charkprodukter om dagen för att minska risken för tjock- och ändtarmscancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
    Sedan två år tillbaka rekommenderar Livsmedelsverket att man ska äta max 70 gram rött kött och charkprodukter om dagen för att minska risken för tjock- och ändtarmscancer samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Nytt svenskt köttrekord: 88 kilo per år

Många skolor har köttfria måndagar och frysdiskarna svämmar över av falafel och morotspuckar. Den vegetariska trenden är stark – ändå äter svenskarna mer kött än någonsin. Hur är det möjligt? 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tv-kockarna har börjat grilla rotsaker i stället för fläskfiléer och bokhandlarna är fulla av vegetariska kokböcker. Många skolor och äldreboenden serverar mindre kött och majoriteten av svenskarna säger att de vill äta mer vegetariskt. Därför blev Jordbruksverkets utredare Åsa Lannhard Öberg förvånad när hon såg de nya siffrorna över svenskarnas köttkonsumtion.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Den vegetariska trenden har inte slagit igenom så starkt som man kan tro. Vi hade förväntat oss en viss minskning i förbrukningen av kött i år men så blev det inte, säger hon.

Jordbruksverkets nya siffror visar att köttförbrukningen i Sverige har nått nya rekordnivåer. Medelsvensken förbrukar nu ungefär 88 kilo kött varje år. År 1990 förbrukade vi cirka 60 kilo per person och år och 1960 var motsvarande siffra bara 50 kilo. 

Kyckling ökar mest

Det är främst förbrukningen av matfågel som ökar. Den har stigit med 5,5 procent på ett år, och aldrig tidigare har vi svenskar ätit så mycket kyckling. Det är en problematisk utveckling enligt Anna Richert, matexpert  på Världsnaturfonden. 

– Kyckling marknadsförs som ett klimatsmart och hälsosamt alternativ. Det stämmer att det innebär mindre klimatpåverkan än nötkött men kycklingarna äter importerad soja och det sätter tryck på planeten, säger Anna Richert. Även hon är förvånad över att statistiken visar att vi äter allt mer kött. 

– Jag hoppades att vi skulle få se en minskning i år. Vi ser diskussionen i samhället och att skolmatsalar och restauranger satsar på att servera mer vegetarisk mat, men det visar sig inte riktigt i statistiken. Det här är verkligen en varningssignal som vi måste ta på allvar.

Priser och status 

En anledning till att svenskarna äter mer kött är att det har blivit billigare. När Sverige gick med i EU år 1995 sjönk köttpriserna på grund av den ökade konkurrensen. Kött och bröd blev betydligt billigare medan priserna på frukt och grönsaker ökade.

Men det är inte bara priserna som avgör vad vi väljer att äta. Kött har en mångtusenårig status eftersom det brukade vara svårt att få tag på. Sådana värderingar tar lång tid att förändra. Fortfarande äter många studenter pasta och nudlar men när de börjar arbeta och får en bättre ekonomi börjar många äta mer protein – fisk, skaldjur och charkuterier. 

Strider mot kostråden

Sedan två år tillbaka rekommenderar Livsmedelsverket att man ska äta max 70 gram rött kött och charkprodukter om dagen för att minska risken för tjock- och ändtarmscancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Men enligt Anna Richert på Världsnaturfonden tar det lång tid för sådana kostråd att slå igenom. Nu vill de att regeringen ska ta fram en handlingsplan för att vi ska börja äta mindre men bättre kött. Det handlar både om folkbildning och att man tar itu med den känsliga frågan om styrmedel. 

– Vi vill att köttkonsumtionen halveras och hoppas att politikerna ska börja ta frågan på allvar nu, säger Anna Richert.        

Svenskarnas köttkonsumtion

Genomsnittssvensken förbrukar 87,7 kilo kött per person och år. Vi äter ungefär häften av den vikten, resten är ben och andra djurdelar.

Det är främst förbrukningen av matfågel som ökar. Vi äter också lite mer lammkött än tidigare men fortfarande bara knappt två kilo per person och år. Genomsnittssvensken åt lite mindre nötkött och griskött 2016 än 2015. 

I en internationell jämförelse äter vi i Sverige relativt mycket kött. I Indien förbrukar man bara runt tre kilo kött per år och EU-snittet ligger på 68 kilo. USA toppar listan med cirka 95 kilo. 

Djurproduktionen står för 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser och enligt Livsmedelsverket ger nötkött 70 gånger större utsläpp av växthusgaser än vad bönor ger.