Inrikes.

2018-06-12 09:40
  • Gruppen föreslår att ett särskilt så kallat barnbobidrag ska ges till alla mellan 0 och 18 år.  Bild: Lars Pehrson/TT
    Gruppen föreslår att ett särskilt så kallat barnbobidrag ska ges till alla mellan 0 och 18 år.
  •  Ordförande för gruppen är Lennart Weiss, kommersiell direktör på bygg- och fastighetsföretaget Veidekke. Bild: Yvonne Åsell/ TT
    Ordförande för gruppen är Lennart Weiss, kommersiell direktör på bygg- och fastighetsföretaget Veidekke.

Nytt barnbobidrag kan hjälpa unga till bostad

I en ny bostadsrapport som beställts av Socialdemokraterna, föreslås staten ta större finansieringsansvar för både boendet och byggandet.

”Det är oanständigt att stora grupper inte har möjlighet att komma in på bostadsmarknaden i ett land som Sverige”, säger Lennart Weiss, ordförande för expertgruppen bakom rapporten.

I februari i år tillsatte Socialdemokraterna en expertgrupp med uppdraget att ta fram förslag till en ny social bostadspolitik som stärker ekonomiskt svaga gruppers möjligheter på bostadsmarknaden. Ordförande för gruppen är Lennart Weiss, kommersiell direktör på bygg- och fastighetsföretaget Veidekke.

– Rapporten är inte ett valprogram för Socialdemokraterna. S har beställt rapporten men expertgruppen har arbetat med fritt mandat och som privatpersoner, säger han.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Den nya rapporten, som offentliggörs imorgon, innehåller 15 förslag inom fem bostadspolitiska områden.

Bland annat föreslår gruppen att ett särskilt så kallat barnbobidrag ska ges till alla mellan 0 och 18 år. Bidraget är vikt för boendet och får inte användas förrän mottagaren fyllt 18 år.

– Det skulle handla om 200–300 kronor per månad. Det blir 70 000–90 000 kronor som kan användas till exempelvis möbler eller till en kontantinsats, säger Lennart Weiss.

Barnbobidraget ska kunna kompletteras med ett avdragsgillt bosparande för unga mellan 18 och 35 år, och med statliga startlån som kan sänka insatsen till den första köpta bostaden.

”Bostadspriserna måste ner”

Förslagen siktar in sig på åtgärder som stöttar hushållens ekonomiska möjligheter att efterfråga bostäder – det handlar inte om att sänka dagens höga bostadspriser.

– Att få ner priserna skulle kräva någon form av prisreglering, vi valde i stället att ändra hushållens förutsättningar, säger Lennart Weiss.

Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, har inte tagit del av rapportens förslag, men menar rent allmänt att huvudinriktningen i bostadspolitiken måste vara att få ner priserna på bostäder.

– Att försöka komma åt problemet genom olika typer av avdragsgilla sparformer innebär bara ännu en skattesänkning för de som har råd att spara pengar och leder ingen vart, säger Nooshi Dadgostar och fortsätter:

– Risken är att de här typerna av bidrag och skattesänkningar för privatpersoner bara leder till att priserna går upp. Precis som vi sett i andra länder. Då har vi inte åstadkommit ökad välfärd, utan bara samma välfärd till ett högre pris.

I stället vill Vänsterpartiet starta ett statligt ”mer allmännyttigt” byggbolag som kan pressa byggpriserna och därmed kostnaderna för de boende.

– Fokuset måste vara att bygga fler hyresrätter. Staten måste gå in och ta de stora finansiella riskerna genom statliga lån, annars bygger inte företagen, och de sänker inga priser, säger hon.

Även expertgruppen bakom den nya rapporten anser att staten måste vara med och finansiera bostadsbyggandet och föreslår en statlig mellanfinansiering på 35 procent av byggkostnaden.

– Vi hoppas att rapporten kan tjäna som inspiration och underlag för diskussioner över partigränserna om den framtida bostadspolitiken, säger Lennart Weiss.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Rapporten presenteras i morgon

Rapporten ”En ny social bostadspolitik” har tagits fram på uppdrag av Socialdemokraterna och ska presenteras på ABF-huset i Stockholm imorgon, onsdag.