På torsdagen publicerades det nya rättsliga ställningstagande som de protesterande palestinierna vid Folkets hus väntat på.
– I efterhand kan man kanske se att det hade varit bra om man hade sett ännu mer på verkställighetsfrågor och varit ännu försiktigare med att säga att folk ska återvända med tanke på att det mer eller mindre är regelrätta strider i Sinai. Vi nådde ju inte hela vägen, men det finns flera klart positiva saker. Nu är det bara att hoppas att detta får genomslag i praktiken också, för nu ska detta tillämpas i förhållande till de individuella ärendena. Så det inte används på ett mindre generöst sätt än vad det är tänkt, säger Petter Aasheim som är advokat och hjälpt palestinierna med information till Migrationsverket.
Nytt är att vissa grupper ska få lättare att få uppehållstillstånd. Det gäller sympatisörer med Al Fatah, påstådda kollaboratörer till Israel, kvinnor, mänskliga rättighetsaktivister, journalister och barn, fast barn har det varit lätt för innan också.
Som ETC tidigare berättat har många hamnat i limbo efter utvisningsbeslut då deras utvisning inte kunnat genomföras. Nu har Migrationsverket bestämt att om egyptiska myndigheter nekar transitvisum för resa till Gaza, eller inte svarar inom rimlig tid så ska det också göra det lättare att få stanna i Sverige. Rimlig tid uppfattas enligt uppgifter till de protesterandes representanter som ett par månader.
Man lättar också på reglerna som gör att lång tid i Sverige, även om det är tal om illegal vistelse, ska kunna vara ett skäl till uppehållstillstånd.
– Migrationsverket säger här är att den tid som gränsen varit stängd eller nästan stängd mer eller mindre ska räknas som legal. För även om man försökt så mycket man kan så har man inte lyckats. Det är också en förbättring att man ska göra en generösare bedömning, säger Petter Aasheim.
I tälten är stämningen lugn, men lite frustrerad. Allas ärenden kommer fortfarande att behandlas individuellt och senast på onsdagen sa flera av de protesterande att de inte har för avsikt att lämna tälten förrän de har uppehållspapper i handen. Vissa punkter ses som ett framsteg, men andra ses som ett nytt moment 22.
– Migrationsverket sa att om du har svenska relationer, om du bott här i tre-fyra år och skapat relationer med andra människor och ens svenska blivit jättebra så påverkar det. Men hur ska man lösa det? Är vi glada i dag, jag skulle inte säga det. Vi som är aktiva får se vad de första besluten baseras på. Frustrationen är tydlig hos killarna. Tänk dig själv att ha bott tre månader i ett tält, det är kallt, du har ingen inkomst, ingen möjlighet att praktisera... Och var är alla politiker, partier och organisationer som var här i somras och visade sitt stöd? Var är den så kallade krisstödsgruppen som var här – det här är fortfarande en krissituation, säger Haisam A Rahman.
Tillståndet för tälten har nu gått ut.
– Nu är killarna oroliga för om polisen an komma och riva tälten för nu är det en ockupation. Det är många olika saker vi som aktiva måste tänka på, säger Haisam A Rahman.