Inrikes.

2018-02-21 11:00
Bild: Isabell Höjman/TT / Skärmdump

Ny tjänst säljer rådgivning om sjukintyg – kan öka klyftor

Fått avslag av Försäkringskassan? För 2 750 kronor kan du köpa online-rådgivning av ditt sjukintyg via en nystartad tjänst. Men läkare är kritiska:

”Jag blir oroad. Det påminner om fenomenet med privata sjukvårdsförsäkringar”, säger Sten Axelson Fisk, ordförande i Socialistiska läkare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Intygskollen.se drog igång i november förra året och har bland annat uppmärksammats av Dagens Medicin.

Bakom den ligger civilekonomen Martin Johanson som tidigare arbetat för försäkringsbolag.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Bakgrunden är att många har trassel med sjukintyg och ersättning från försäkringskassan och kompletteringar av sjukintyg är ett välkänt problem. Intygskollen är en hjälptjänst för patienter som hamnar mellan stolarna, säger Martin Johanson.   

Kompletteringar krävs ofta

Ett grundproblem är enligt Martin Johanson att Försäkringskassan har ett särskilt uppdrag att minska sjukskrivningarna och därför granskar intyg nitiskt.

Han säger att kompletteringar begärs in i ungefär vart tionde fall och att det finns kompetensbrist inom vården när det gäller att utforma intyg som godtas av Försäkringskassan. Det är här hans tjänst kommer in.

– Intyget kvalitetsgranskas in i minsta detalj och utifrån resultatet av granskningen ger vi sedan råd på vanlig svenska som alla förstår om hur individen kan hjälpa sin läkare att ta fram ett komplett sjukintyg. Innehållet i sjukintyget behöver nämligen ha en strikt juridisk exakthet för att berättiga ersättning från Försäkringskassan. Intygskollen har tidigare kritiserats av Distriktsläkarföreningen. Sten Axelson Fisk som är läkare, doktorand i socialmedicin och ordförande i Socialistiska läkare, säger att han spontant blir oroad.

– Det påminner om fenomenet med privata sjukförsäkringar. När man för politik som gör att de generella systemen inte håller tillräckligt hög kvalitet så kommer personer med medel och höga inkomster att kompensera själva för bristerna, säger Sten Axelson Fisk.

Kan inte lämna garantier

Martin Johanson är öppen med att han inte kan lämna några garantier för att hans kunder faktiskt beviljas sjukpenning då det i slutändan handlar om inviduella bedömningar från sjukvård och Försäkringskassa.

Han vill inte berätta hur många kunder tjänsten har eller kommentera om han ser en risk för att den kan bidra till ökade klyftor.

– Jag har egentligen ingen kommentar till den frågan.

Sten Axelson Fisk menar att risken är helt uppenbar.

– Många av de jag träffar som har socialmedicinsk problematik är de som har allra största behovet av att få pengar, för dem ligger detta bortom all möjlighet. Därmed bryter detta fenomen mot hälso- och sjukvårdslagen bud om behovsstyrd vård om man bedömer sjuskrivning som en del av sjukvården.

Martin Johanson säger att Intygskollens typkund är en ”kvinna mitt i livet” och ”som drabbats av stress och psykisk ohälsa”. Exakt vad priset på 2 750 kronor täcker vill han inte gå in på.

– Tjänsten innebär att ha ett eget försäkringsmedicinskt expertteam till sitt förfogande som alltså utför en omfattande och detaljerad granskning av varje intyg. Priset är som du säger 2 750 kronor.

Peter Emsheimer som är engagerad i Nätverket för Gemensam Välfärd reagerar när han får höra om priset.

– Det pris du nämner tycker jag verkar ohemult. Det förefaller orimligt och det är jättemycket för någon som behöver sjukpenning, säger han.

Intygskollen

Startade i november 2017.

Erbjuder granskning av sjukintyg för 2 750 kronor

Drivs av civilekonomen Martin Johanson.

Enligt sajten granskas intygen av ett team av experter.