Inrikes.

2017-05-14 08:38
  • ”Det är helt galet att det ibland har lönat sig bättre för en individ att vara heltidsarbetslös än att ta ett tillfälligt arbete. Nu blir det en harmonisering med lika lång tidsgräns som för andra arbetslösa”, säger arbetsmarknadsministern Ylva Johansson  Bild: Christine Olsson/TT
    ”Det är helt galet att det ibland har lönat sig bättre för en individ att vara heltidsarbetslös än att ta ett tillfälligt arbete. Nu blir det en harmonisering med lika lång tidsgräns som för andra arbetslösa”, säger arbetsmarknadsministern Ylva Johansson
  • Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, är nöjd med beslutet. ”För dem det berör är det en viktig förändring”, säger han. Bild: Janerik Henriksson/TT
    Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, är nöjd med beslutet. ”För dem det berör är det en viktig förändring”, säger han.

Ny a-kasseregel en seger för deltidsarbetslösa

I dag stryks den kritiserade 75-dagarsregeln som regeringen Reinfeldt införde år 2008. Slopandet kommer efter påtryckningar från Vänsterpartiet, där man tar beslutet som en politisk seger.

”Det känns bra. Det var viktigt för oss och för dem regeln berör”, säger Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Från och med i dag får deltidsarbetande rätt till 60 veckors a-kassa, mot 75 dagar som gällde tidigare. Regeringen och Vänsterpartiet har båda haft som mål och vallöfte att ta bort 75-dagarsregeln – och nu infrias det. Totalt kommer 50 000 människor som deltidsjobbar och stämplar beröras.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det rör visserligen en ganska liten grupp, men för dem det berör är det en viktig förändring. Det är ganska pressande marginaler för dem, säger Ali Esbati.

Hårt kritiserad

75-dagarsregeln har tidigare kritiserats hårt. Där Alliansen 2008 tänkte att de införde den som ett led i att få fler att arbeta har regeln tvärtom tvingat folk in i arbetslöshet. Eftersom man bara har kunnat deltidsjobba med a-kassa i 75 dagar har det lönat sig att i stället gå helt arbetslös och få a-kassa för hela tiden. Valet stod mellan att fortsätta arbeta deltid utan a-kassa eller att i stället säga upp sig.

– Det är helt galet att det ibland har lönat sig bättre för en individ att vara heltidsarbetslös än att ta ett tillfälligt arbete. Nu blir det en harmonisering med lika lång tidsgräns som för andra arbetslösa. Du ska inte bli bestraffad för att du haft ett deltidsjobb, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till tidningen Arbetet.

Ali Esbati är ännu hårdare i sin kritik.

– Det var både korkat och inte det som var intentionen, säger han.

I huvudsak kvinnor

Trots att 75-dagarsregeln har funnits i nästan tio år har det inte diskuterats mycket i offentligheten. Vänsterpartiet har motionerat om dess avskaffande ett flertal gånger, men den offentliga debatten lyser med sin frånvaro. Ali Esbati tror att anledningen till det är att regeln drabbar en grupp människor som inte har haft någon naturlig företrädare. 

– Det är en liten grupp, det är i huvudsak kvinnor och det är personer i en utsatt situation i arbetslivet samtidigt som de inte är helt utanför. De har hamnat mellan stolarna, men vi är mycket glada över att de nu har uppmärksammats och att regeln avskaffas, säger han.

Regeln skulle egentligen ha avskaffats redan vid årsskiftet, men på grund av att systemanpassningar vid a-kassan så har det dröjt. 

75-dagarsregeln

75-dagarsregeln infördes 2008. Då fick deltidsarbetslösa stämpla i högst 75 dagar. Med slopandet av regeln kommer den nya 60-veckorsgränsen ge en person som arbetar halvtid rätt till 150 dagars a-kassa.

Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen, där riksdagens alla partier satt med, kom förra året fram till samma slutsats, att ”75-dagarsregeln” skulle ersättas med en tidsgräns på 60 veckor.