2016 blev Norrköpings kommun utsedd till Sveriges sämsta kommun att ha elbil i av föreningen Tesla Club Sweden. Motiveringen till jumbopriset är att staden bara har ett fåtal laddningsstationer för elbilar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Stefan Anderberg, professor i industriell ekologi vid Linköpings universitet, menar att kommunerna har en stor potential att påverka vilken typ av färdmedel som används, men att det hittills bara har skett i olika spridda insatser.
– Genom upphandling kan kommunerna definitivt påverka marknadsutvecklingen för fossilfria alternativ både när det gäller person- och godstransporter. Internationellt finns det flera exempel på städer och kommuner som har påverkat bilanvändningen ganska radikalt genom trafikplanering, parkeringsavgifter och systematisk utbyggnad av kollektivtransporter, säger han.
Emelie Palmberg är ansvarig för arbetet med elbilar i Norrköpings kommun. Hon menar att kommunen just nu gör ett gediget arbete för att öka antalet laddstolpar, och att jumbopriset från Teslaklubben inte speglar den faktiska situationen i Norrköping.
"En prioriterad fråga"
– Vi har några fler stolpar än vad de påstår, och vi jobbar nu för att få ännu fler. Det är en prioriterad fråga och jag tycker kommunen ska vara ett föredöme på det här området, säger hon.
Kommunens arbete med att öka antalet laddstolpar går ut på att hitta platser där placering är lämplig och därefter kontakta företag som kan vara intresserade av att sätta upp stolpar där. Målet är att laddningsstationerna i kommunen ska drivas med förnybar el för att göra elbilarna så miljövänliga som möjligt.
– Det är viktigt att kunna erbjuda invånarna möjligheten att ha en miljövänlig bil, säger Emelie Palmberg.
Mia Sköld, oppositionsråd för Miljöpartiet, hör till en av kritikerna till kommunens arbete med elbilar. Hon menar att såväl Linköping som Söderköping har kommit mycket längre och att Norrköpings kommun i stort sett inte har gjort något för att främja elbilen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Mina politiska kollegor i grannkommunerna kan inte ta sina elbilar när de kommer för att besöka mig i rådhuset, för de kan inte ladda den här, säger Mia Skoog, som ett exempel på hur bristen av laddstolpar påverkar henne.
Hon tycker att kommunen bör visa tydligare att den är för elbilar. Att byta ut etanolbilarna i stadens bilpool mot elbilar skulle till exempel vara ett steg i rätt riktning.
– Då skulle vi visa för folk att det funkar att ha en elbil. Det blir ett moraliskt ställningstagande som vi gör då och det tycker jag att en kommun ska göra.
"Väldigt smidigt"
Utöver att kommunen skulle gå före och visa vägen menar Mia Sköld att det finns flera andra fördelar med att satsa på elbilar. Om kommunen har elbilar ökar behovet av att bygga ut laddningsinfrastrukturen, och om några år skulle bilarna hamna på andrahandsmarknaden vilket skulle tillgängliggöra elbilen för fler.
– En elbil är en dyr investering i dag. Om de fanns begagnade skulle fler kunna köpa dem.
En som redan äger en elbil i Norrköping är Tobias Strömkvist. Han har haft sin bil i två månader och är väldigt nöjd.
– Det är väldigt smidigt med elbil. Den är tyst och skön och eftersom den inte kostar någon bensin hade jag råd med en premiummodell utan att för den skull vara speciellt rik, säger han.
Tobias Strömkvist bor i en lägenhet lite utanför stan, vilket gör livet som elbilsägare något mer komplicerat. Med god planering så är det dock inga problem att ladda bilen vid de stolpar som finns. Tobias Strömkvist är däremot orolig att det ska bli överfullt på de få platser med laddstationer som finns i dag.
– Det kan ju bli lite trångt för oss som inte kan ladda hemma om elbilen blir riktigt populär.
Skulle du kunna tänka dig att byta tillbaka till bensindriven bil?
– Visserligen kan man åka längre på en tank med en bensinbil, men elbilen är väldigt bekväm, den har få kostnader och jag är väldigt nöjd. Jag kan inte tänka mig att byta tillbaka, säger han.