Inrikes.

2014-06-16 12:55
Solveig Horne (FrP) var inbjuden till Nordiskt forum vilket väckt starka känslor. ”Hon är inte bara rasist utan även homofob, transfob och antifeminist”, säger Rossana Dinamarca (V).  Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Solveig Horne (FrP) var inbjuden till Nordiskt forum vilket väckt starka känslor. ”Hon är inte bara rasist utan även homofob, transfob och antifeminist”, säger Rossana Dinamarca (V).

Nordiskt forum försvarar Frp-inbjudan

Nordiskt forum har fått kraftig kritik för att FrP:s Solveig Horne, Norges jämställdhetsminister, blev inbjuden till avslutningen. Konferensgeneral Caroline Matsson försvarar beslutet.
– Däremot skulle vi ha ställt vassare frågor på scen, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Jämställdhetsministrar från de nordiska länderna deltog i söndagens avslutning av Nordiskt forum i Malmö. Bland dem var Norges jämställdhetsminister Solveig Horne från rasistiska Fremskrittspartiet. Hon har tidigare sagt att kvinnor bär ett eget ansvar vid våldtäkt och kallat transpersoner för sjuka. Hornes medverkan har skapat stor upprördhet.

– Vi är ödmjuka inför kritiken. Det Solveig Horne står för är inte är något som kvinnorörelsen accepterar. Men arrangörerna bakom forumet fattade tidigt ett beslut att lämna över slutdokumentet till samtliga nordiska regeringar, öga mot öga. Det är Jämställdhetsministrarna som ansvarar Pekingplattformen, därför valde vi att bjuda in henne, säger Konferensgeneral Caroline Matsson.

Ångrar du att Solveig Horne bjöds in?

– Vi borde ha hanterat det på ett annat sätt på scenen. Solveig Horne är inte en minister som alla andra. Hon skulle ha fått vassare frågor av moderatorn. Och vi skulle ha låtit henne möta kvinnorörelsens kritik på ett tydligare sätt.

En av dem som regerat är vänsterpartisten Rossana Dinamarca.

– Solveig Horne är inte bara rasist utan även homofob, transfob och antifeminist. Hon har gjort en mängd uttalanden som går helt på tvärs med vad den feministiska rörelsen står för. För mig är det en självklarhet att feminismen måste vara antirasistisk, säger hon.

Rosanna Dinamarca kallar Nordiskt forums ursäkt för "extremt lam".

– Här hade de chansen och visa att vi inte accepterar regeringar som bedriver en antifeministisk politik. Det hade varit en viktig politisk markering. Rasistiska partier i hela Europa strävar efter att bli sedda som rumsrena och forumet bidrar nu till att normalisera Fremskrittspartiet. Det är extremt allvarligt, säger hon.

Nordiskt forum har även tidigare fått kritik för att en stor del av innehållet har ett vitt medelklassperspektiv. En av kulturakterna under forumet var humorduon Beatrix & Jennifur. De uppträdde med brunkräm i ansiktet och twerkade, en sexuellt utmanande dans som är förknippad med svart kultur.

Caroline Matsson säger att framträdandet har missuppfattats.

– Vi är förstås hemskt ledsna om det uppfattades på det sättet. Duon arbetar med fettaktivsm och ett visst sorts kvinnoideal som handlar om att vara smal, solbränd och vältränad. Uppträdandet var tänkt att kommentera frågor om bantning, kroppshets. Ansiktsmålningarna skulle föreställa solariebruna och inget annat.

Rosanna Dinamarca säger att hon är "både besviken och upprörd

– Det parallella forumet som pågick i Folkets park hade däremot en helt annan riktning. Där fanns en betydligt större medvetenhet inför andra perspektiv. Det var inte alls lika vitt, varken bland deltagare eller publik, säger Rossana Dinamarca.

Pekingplattformen

Är ett tilläggsdokument till FNs Kvinnokonvention och tillkom under FNs fjärde kvinnokonferens i Beijing 1995.  I dokumentet ingår FNs övergripande mål om jämställdhet, utveckling och åtgärder för att förbättra kvinnors villkor.