Inrikes.

2016-07-21 12:00
Nordeas vd Casper von Koskull. Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Nordeas vd Casper von Koskull.

Nordea: Vi har inte gjort något olagligt

I går släppte Nordea sin interna utredning efter Panamaskandalen. Den visar på en rad brister. Samtidigt säger banken att man inte aktivt hjälpt kunder att skattefuska. Ett påstående som går stick i stäv med vad som framkom i avslöjandet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

”De brister vi upptäckt beror till stor del på styrning och kontroll. Samtidigt är det betryggande att det inte finns några belägg för att Nordeas medarbetare proaktivt skulle ha bidragit till skatteflykt”


Tröttnat på att spara dina pengar hos giriga banker som tar ut miljardvinster?

Spara dina pengar i ETC Sol och låt pengarna göra nytta för klimatet!


Så säger Nordeas vd och koncernchef Casper von Koskull i ett pressmeddelande i samband med att rapporten släpptes i går morse.

Ett påstående som låter otroligt, enligt Sandro Scocco, chefsekonom på Arena idé.

– Det är svårt att bedöma var som hänt internt i banken. Men utifrån den mejlkorrespondens som framkommit tidigare framstår det ju som att man har hjälpt kunder att skatteplanera. Det är nog ingen som kan tro att syftet varit något annat än skatteplanering, säger han.

Nya lagar och riktlinjer

Regeringen har lagt fram ett lagförslag där bankernas ansvar i den här typen av situationer regleras hårdare. Samtidigt håller Skatteverket på med en egen utredning som ska leda fram till att nya åtgärder och insatser för att stävja skatteflykt läggs fram.

Sandro Scocco menar dock att Nordea agerat fel även med dagens regler.

– Det är helt uppenbart att man inte agerat på ett sätt som faller inom generalklausulen, som säger att även om det är en laglig åtgärd som görs, så är den olaglig om det enda syftet är att komma undan skatt, säger han.

Det låter inte som att Nordea kommer att kunna lägga skandalen bakom sig i och med den här internutredningen?

– Nej, det är ju svårt att veta. Men med tanke på att det vd:n själv sa när detta uppmärksammades var att man såg över saken 2009. Han sa inte att man slutat, utan att man gör det i mindre omfattning än tidigare. Det låter som att Nordea har en hel del internt arbeta att göra.

Nordeas internutredning

Utredningen visar att Nordea brustit när det gäller kraven på utökad kundkännedom. I sju fall medger banken att förnyelsen av fullmakter inte skett enligt interna riktlinjer.

Utredningen menar dock att det inte varit att betrakta som olagligt.

Ett fall av rådgivning som skett i strid med bankens riktlinjer hittades också i granskningen av Nordea i Ryssland.