Hoppa till innehållet

Inrikes

NMR kan stoppas av nya regler för kommunalval

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerar  i Ludvika på 1 maj. Ludvika är också en av de tre kommuner där de nu ställer upp i kommunvalet. 
Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerar i Ludvika på 1 maj. Ludvika är också en av de tre kommuner där de nu ställer upp i kommunvalet.  Bild: Bild: Ulf Palm/TT

Dagens ETC.

I årets val satsar den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen för första gången på att ta mandat i riksdagen och i tre av landets kommuner. Men en genomgång visar att nya regler med stängda valsedlar och spärrar även i kommunvalet kan stoppa NMR från att komma in. ”Det finns en enorm förväntan, men även en rädsla för vad som händer om de inte lyckas”, säger forskaren Christer Mattsson på Segerstedtinstitutet om stämningen inom NMR inför valet.

Direkt efter förra valet, i oktober 2014, förklarade Nordiska motståndsrörelsens (då Svenska motståndsrörelsens) dåvarande ledare Klas Lund att organisationen skulle bilda en parlamentarisk gren. Beslutet togs mot bakgrund av en kupp som gett två av organisationens medlemmar kommunala mandat i Dalarna och misslyckandet för Svenskarnas parti, som inte erövrat ett enda av de tio mandat de hoppats få.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser