Inrikes.

2019-02-19 09:30
Ida Årbro.  Bild: privat
Ida Årbro.
Puffetikett
Dagens ETC

Nekades sjukpenning – då sökte hon jobb på F-kassan

Trots att fem läkare och en psykolog intygar att Ida Årbro saknar arbetsförmåga får hon ingen sjukpenning. Då sökte hon jobb som handläggare på Försäkringskassan.

”Det är ju bara de som anser att jag kan jobba”, säger Ida Årbro.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det var i höstas som Lulebon Isa Årbro, med egna ord ”kraschade”. Hon sjukskrevs av läkare för utmattningssyndrom och sökte sjukpenning. Men Försäkringskassan avslog ansökan. Bland annat med motiveringen att hon bedöms klara ett arbete utan höga krav på koncentration, fokus eller kognitiva förmågor. På Arbetsförmedlingen förstår de inte vilken sorts arbete Försäkringskassan menar.

– De vill inte ens inleda en ­arbetsförmågeutredning eftersom de säger att jag är för sjuk, säger Ida Årbro.

Ida överklagade Försäkringskassans beslut, men trots intyg från fem oberoende läkare och en psykolog som konstaterar att hennes arbetsförmåga är nedsatt till 100 procent blev det avslag från Försäkringskassan igen.

– Så mycket energi går åt till att jaga intyg och försöka förstå vad det är de inte fattar. Det är sjukvården som kan hjälpa mig att bli frisk och avgöra om jag är frisk nog för att arbeta. Nu har Försäkringskassan det uppdraget, men de saknar kompetensen. Ingen från Försäkringskassan har ens träffat mig, säger Ida Årbro.

I dag tvingas hon leva på försörjningsstöd och är pressad att söka arbete trots att förmågan inte finns. Men när hon såg att Försäkringskassan i Luleå sökte handläggare kände hon sig trots allt manad.

– Jag tänkte att jag borde skriva en ansökan eftersom Försäkringskassan är de enda som anser att jag är frisk nog att arbeta, säger hon.

Skulle få sparken

Det kostade på, men hon använde sig delvis av den mall hon brukar använda när hon söker arbete. I brevet skriver hon bland annat:

”Ofokuserad, okoncentrerad och låg kognitiv förmåga är tre ord som beskriver mig väldigt bra i dagsläget. Vilket jag är övertygad om passar utmärkt för tjänsten hos Er som Per­sonlig handläggare inom sjukpenning.”

– Jag skrev utefter mina förutsättningar och efter de låga jobbkraven de hänvisar till i sina avslag till mig och många andra, säger hon.

Det mesta i brevet överensstämmer med verkligheten.

– Jag jobbar inte på att bli mer hänsynslös, annars är jag så ärlig jag kan utifrån hur jag mår.

Tror du att du får jobbet?

– Nej, det tror jag inte. Men jag hoppas att jag orkar ifrågasätta varför jag inte fick tjänsten när beskedet kommer.

Och om du får jobbet…?

– Jag skulle få sparken direkt! Jag skulle inte kunna ge avslag till människor som har läkarintyg på att de är för sjuka för att arbeta. Jag skulle tro på dem, säger Ida Årbro.

Utdrag ur Ida Årbros brev till Försäkringskassan

”Ofokuserad, okoncentrerad och låg kognitiv förmåga är tre ord som beskriver mig väldigt bra i dagsläget. Vilket jag är övertygad om passar utmärkt för tjänsten hos Er som Personlig handläggare inom sjukpenning.

Min handläggare hos Er har hänvisat till vanligt förekommande arbeten som inte kräver större fokus, koncentration eller kognitiv förmåga. Detta var det första arbete jag har hittat som uppfyller dessa krav. Därför hoppas jag på att ni har förståelse för att jag verkligen behöver detta arbete.

Jag kommer passa er perfekt då jag har förstått att arbetet varken kräver att jag orkar läsa igenom sjukintyg från läkare, att jag inte behöver förstå vad det står på papper och mail som personer skickar in eller vara trevlig när personer ringer in.

Tyvärr är jag en ­empatisk person men jag jobbar på detta tillsammans med min psykolog för att bli känslokall och hänsynslös.”