Inrikes.

2014-02-04 09:36
 • Mötesprotokollet från när nazisttrion Gustav Ekström, Fritz Håkansson.och Gösta Bergqvist valdes till styrelsen för SD Malmö. Klicka för att se fler bilder.
  Mötesprotokollet från när nazisttrion Gustav Ekström, Fritz Håkansson.och Gösta Bergqvist valdes till styrelsen för SD Malmö. Klicka för att se fler bilder.
 • Mötesprotokollet från när nazisttrion Gustav Ekström, Fritz Håkansson.och Gösta Bergqvist valdes till styrelsen för SD Malmö.
  Mötesprotokollet från när nazisttrion Gustav Ekström, Fritz Håkansson.och Gösta Bergqvist valdes till styrelsen för SD Malmö.
 • Jan Bengtsson och Tina Hallgren Bengtsson på ett partimöte i mitten av nittiotalet.
  Jan Bengtsson och Tina Hallgren Bengtsson på ett partimöte i mitten av nittiotalet.
 • Tina Hallgren Bengtsson talar på ett partimöte i mitten av nittiotalet.
  Tina Hallgren Bengtsson talar på ett partimöte i mitten av nittiotalet.
 • Waffen-SS-soldater på östfronten under våren 1942. Bild Bundesarchiv
  Waffen-SS-soldater på östfronten under våren 1942.
 • Bild: Bundesarchiv
Puffetikett
Dagens ETC

Nazisterna som skapade SD

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Handgranat mot Schyman och Åkesson blir medlem

Några år senare ställde en av Gösta Bergqvists yngre partivänner, Robert Vesterlund som var ledare för partiets militanta ungdomsförbund SDU, till med ännu en skandal som skakade om Sverigedemokraterna. När vänsterpartiets ledare Gudrun Schyman förstamajtalade i Kungsträdgården 1993 fanns Robert Vesterlund och två andra skinnskallar, alla klädda i militärbyxor, i publiken beväpnade med en skarpladdad handgranat.

Trion greps och Niklas Irberger, som suttit i Sverigedemokraternas styrelse, dömdes till ett års fängelse för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Jimmie Åkesson blir medlem

1995 gick en ung Jimmie Åkesson med i partiet i Sölvesborg. Han hade varit medlem i över ett år när partikamraten Tina Hallgren Bengtsson sommaren 1996 talade under ett nazistmöte i grannkommunen Höör. Hon höll talet i naziuniform med koppel, ridstövlar och en stor röd flagga med ett stort hakkors hängande på ett staket bakom sig. Hon talade inför ett 50-tal partivänner, nazister och maken Jan Bengtsson, som även han gick omkring i naziuniform och armbindel med hakkors. Det brändes även böcker i bokbål, framför allt om förintelsen, till exempel av överlevaren Ferenc Göndör. Det var också böcker av så kallade förrädare, som Winston Churchill och Tage Erlander. I ett tal hyllade Jan Bengtsson den tyske führern: ¨Adolf Hitler, sträck ut din hand från Valhall och visa oss den enda sanna vägen. Sieg heil!¨. Sverigedemokraternas dåvarande ledare Mikael Jansson blev så upprörd att han omedelbart införde uniformsförbud för att sudda bort alla kopplingar till nazismen: ¨Inga Hollywoodnazister på våra möten¨ mullrade han.

Tina Hallgren Bengtsson, som var den första Sverigedemokrat som valdes in i ett kommunfullmäktige, i Höör, protesterade och hoppade av partiet. Istället gick hon tillsammans med maken Jan Bengtsson över till det radikalare Nationalsocialistiskt front. Ett parti som krävde ett rasrent svenskt folkslag och obligatorisk skolundervisning i ¨rasbiologi och rashygien”.

Partiet har ömsat skinn flera gånger och kallar sig nu för Svenskarnas parti och marscherade genom Stockholms city i september förra året. Jan Bengtsson har återvänt till SD och för knappt ett år sedan valdes han in i styrelsen för föreningen i Höör. Hans nazistiska bakgrund har accepterats av Jimmie Åkesson.

Tina Hallgren Bengtssons nazianstrukna möte blev för mycket för den gamle nazikämpen och SS-veteranen Ingemar Somberg som mer än en gång uppmanat nynazisterna att slänga hakkorsen och klä sig snyggare om de ville vinna folkets röster i valen. Han var också upprörd över nynazisternas brist på logik: ¨De kan ju för faen inte skandera vit makt – judeslakt och samtidigt förneka förintelsen¨. 1998 skrev han en nyårskrönika i nazitidningen Wärendsbladet där han läxade upp sina andliga arvtagare – alltifrån nynazister till Sverigedemokrater:

”Det är inte som på 30-talet (...) Tänk därför på att nazisymboliken från 30-talet inte är gångbar längre och dessutom straffbar (...) Min förhoppning inför 1999 är att alla kan samlas under en sammanhållande ledning och bakom ett icke enbent partiprogram. Låt oss sammanställa ett ’tusenfota’ program där inte främlingshat och vit makt är det enda viktiga, bredda därför argumenteringarna till alla områden. Till Er unga vill jag bestämt vädja: häng in uniformen, ställ ifrån Er ölburken och sluta skråla om judeslakt. Måste Ni marschera så gör det i takt, Ni framhäver inte den vita rasens överlägsenhet genom att gå som en fårskock. ”

Budskapet var rakt och tydligt – om arvtagarna ville ta sig in i fullmäktigeförsamlingar och riksdagen måste de skapa ett partiprogram, ¨tusenfoptaprogram¨, som omfattade alltifrån försvars- till socialpolitik, åldringsvård till förskola.

När Sverigedemokraterna deltog i riksdagens högtidliga öppnande den 15 oktober 2010 bar 19 av de nyvalda ledamöterna kostym medan partiledaren Jimmie Åkesson och hans fästmö Louise Erixson var klädd i folkdräkter från Blekinge.

Tillsammans med kungafamiljen och resten av riksdagen lyssnade de på biskop Eva Brunnes predikan i Storkyrkan. När biskopen predikade om alla människors lika rätt att dömas efter sina handlingar och inte sin hudfärg eller var de var de är födda så lämnade Sverigedemokraterna Storkyrkan i protest.

Erik Almqvist, SD:s pressekreterare och nyvald riksdagsman, anklagade Twitter biskopen för att hon, ansåg han, använt predikstolen för att attackera SD: ”Vidrigt politiserad kyrka som tar ställning för vänsterextremister.” ¨Vidrigheten¨ bestod av en enda mening i biskop Eva Brunns predikan: ¨Den rasism som säger att du inte är lika mycket värd som jag, att du ska inte har samma rättigheter som jag, inte är värd ett liv i frihet, och detta av en enda grund — att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld — det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor.¨

Nästan på dagen två år senare publicerade tidningen Expressen en video där SD:s Erik Almqvist, riksdagsledamöter Kent Ekroth och SD-politikern Christian Westling beväpnade sig med järnrör och gav sig sedan ut i Stockholmsnatten.

SS-veteranen och Lindholmaren fick aldrig uppleva Sverigedemokraternas parlamentariska genombrott. Han dog året efter det att han gett sin arvtagare bakläxa.

Folkvald SS-beundrare

Riksdagsledamoten Stellan Bojerud är pensionsavgången armé­officer och militärhistoriker. Han skrev en rad kritiserade inlägg på siten Avpixlat där han hyllar SS. Han skrev: ”jag beundrar de insatser som ett antal SS-officerare och frontmän gjorde i ärlig strid”. Han har även hyllat nazistiska Svenskarnas parti i ­sociala medier.

Det här var SS

SS – Hitlers svartklädda garde, prydda med dödskallar, har gått till historien som de nazikrigsförbrytare som verkställde massmorden på judar på östfronten, där över en och en halv miljon judar sköts, och massmorden i dödsläger som Auschwitz-Birkenau och Treblinka, där miljontals judar gasades.

 

Nazisterna som var med när SD grundades

Ulf Ranshede – Ordförande på mötet. Han är en ökänd skinnskalle dömd för misshandel av en 14-årig invandrarpojke. Valdes till talesperson.

Gösta Bergquist – Valdes till ­mötets sekreterare. Känd nazist.

Gustav Ekström – Valdes till revisor på mötet i Malmö. Han reste ner till Tyskland och stred i SS mellan 1941 och 1943. Jobbade direkt under Heinrich Himmler. Han gick med i kriget ”för Hitler och mot världsjudedomen”.