Forskaren Marie Öhman är docent i sociologi och biträdande professor på institutionen för hälsovetenskap och medicin på Örebro universitet. Hon har forskat kring idrottslärare och beröring och hon undervisar blivande idrottslärare. Hon menar att det har skett en förändring när det gäller att våga visa sig naken.
– Förr var det mer naturligt att duscha ihop, särskilt inom idrottsrörelsen så var det inget konstigt. Det var ett socialt möte, säger hon.
Nu är nakenhet en mycket mer laddat i samhället. Och frågan om att duscha gemensamt efter idrotten är en fråga som tas upp på idrottslärarutbildningen.
– Ja, det är ett generellt problem. Det handlar om en sexualisering av kroppen och även fysisk beröring har blivit ett känsligt ämne inom idrotten. Och det här är en fråga som vi måste prata om, säger Marie Öhman.
Mobbning i omklädningsrum
När hon hör talas om eleverna i Sörby, och deras upplevelser när de har duschat efter idrotten, reagerar hon på att vuxna lämnar omklädningsrum fria för mobbning.
– Vi vet att omklädningsrum är en plats där det finns mobbning och det är jättesorgligt att de här barnen har känt sig utsatta. Men vi ser det här på många håll att vuxna inte ens vågar gå in i omklädningsrum för att man kan bli anklagad för sexuella trakasserier, säger hon.
Hon tycker det är bra att skolan och politikerna går barnen till mötes och bygger bås. Men hon tycker inte att det löser det egentliga problemet.
– Det är en allvarlig fråga att barn ska ha en rädsla för att vara naken och att barnen är rädda för att inte se ut som man ”ska”. Det är en fråga som man inte får tappa bort när man bygger bås, säger hon.
I läroplanen för Idrott och hälsa står det att läraren ska ta upp, och tillsammans med eleverna, reflektera över kroppsideal. Det är en fråga som Marie Öhman vill att lärarna ska ta på stort allvar. Däremot står det ingenstans i läroplanen att man måste duscha.
– Nej, det står faktiskt inget om det. Och ibland är elevern mer svettiga efter rasten än efter idrotten. Är man genomsvettig tycker nog de flesta att det är skönt att duscha och ska då kunna göra det, men jag tror på att skapa en öppenhet och valfrihet kring det här, säger hon.