Nämnde att han jobbade svart – då fick han sparken
Dagens ETC
Maksim svarade på en lettisk jobbannons om att arbeta på svenska mobilmaster.
Han jobbade långa dagar för 34 kronor i timlön med det som Säkerhetspolisen och Försvarsmakten rekommenderar mobiloperatörerna att göra:
Att kasta ut kinesiska Huaweis produkter ur det svenska mobilnätet.
– Företagen är skurkar som håller på så här. De lurar arbetare, säger Maksim.
Frida Sundkvist
Frilansjournalist
Tidigare i år lades en annons ut på lettiska sociala medier. I annonsen sökte ett lettiskt bolag personer som ville arbeta med att byta ut utrustning på svenska mobilmaster för en lön på 4 000 euro per månad för erfarna arbetare. Mindre erfarna arbetare lockades med en lön på upp till 18 euro i timmen, i handen.
Kraven på arbetssökarna var hög ansvarskänsla, noggrannhet samt förmåga att jobba under intensiva arbetsförhållanden.
Maksim, 38, från Riga svarade på annonsen. Han berättar att rekryteraren frågade om han fanns i brottsregistret – han svarade nej. Sen var jobbet hans och han åkte till Sverige.
– Hade de kollat mitt brottsregister skulle de ha fått jackpot, skrattar han, utan att berätta exakt vad han syftar på.
Han fick arbeta för vad företrädare för det lettiska bemanningsbolaget för Dagens ETC beskriver som en lärlingslön, eftersom Maksim inte skulle få utföra något kvalificerat arbete på egen hand.
– Han skulle bara öva vid basstationerna med kablar och sånt. Vår kund skulle övervaka arbetarna och han skulle bara öva, säger en företrädare för det lettiska bolaget Housing service som står bakom annonsen.
Dagens ETC har dock tagit del av skärmdumpar av flera konversationer mellan Maksim och Tele2 som visar att han haft ett stort ansvar ute på Tele2:s anläggningar och arbetat direkt mot Tele2.
Tele2 vill inte svara
Det lettiska bemanningsbolaget vill i dag inte uppge vilken lön de har betalat ut till Maksim, men de bekräftar att han är anställd i Lettland. Ingen skatt och inga avgifter har därför betalats i Sverige.
Väl på plats i svenska Motala fick Maksim och ett tiotal andra arbetare från Bosnien och Kroatien husera i en fabrikslokal tillhörande ett bolag som kontrolleras av en affärspartner till det svenska bolaget som tagit hit arbetarna. I fabriken tillverkades också delar som användes i uppgraderingen av masterna.
Sedan slutet av mars har Maksim arbetat för Scanditur international och utfört arbete för Tele2 och Telenor på anläggningar nära bland annat Motala och Örebro.
Tele2 har avböjt att svara på frågor om deras eget ansvar för bakgrundskontroller av bolag som anlitas för att utföra arbete på deras anläggningar.
Inte anmält hos Arbetsmiljöverket
Maksim fick inget kontrakt, säger han. Men han arbetade ändå, ofta 14 timmar långa arbetsdagar, med att uppgradera Tele2:s och Telenors gemensamt ägda mobilmaster från 4G till 5G. I det arbetet ingår även att byta ut utrustning från kinesiska Huawei till bland annat Ericsson, ett krav som PTS ställt på mobiloperatörerna efter att Säkerhetspolisen och Försvarsmakten gemensamt rekommenderat detta för Sveriges säkerhet. Huawei överklagade PTS-beslutet och förlorade i två instanser. I kammarrättens dom står bland annat att Kina idag ägnar sig åt spioneri och annan säkerhetshotande verksamhet mot Sverige och att den kinesiska staten skulle kunna använda Huawei för det ändamålet.
Det som Maksim fått utbetalt kommer från ett annat lettiskt bolag än Housing services, och även det bolaget saknas i utstationeringsregistret hos Arbetsmiljöverket dit arbetsgivare ska anmäla om de skickar personal till Sverige. Utstationeringsregistret finns för att minska risken för att utländsk arbetskraft utnyttjas genom sämre arbets- och anställningsvillkor från ett annat land.
”Öppna spjäll mot kriminella”
Maksim säger att han fortfarande inte fått betalt för allt arbete han lagt ned, som enligt hans egna uträkningar är det flera hundra timmar. Därför har han nu kontaktat facket, SAC Syndikalisterna i Stockholm.
– Det här drar ett löjets skimmer över säkerhetsåtgärderna mot Huawei, när man samtidigt har öppna spjäll mot arbetslivskriminella bolag med utländsk personal, säger Emil Boss på SAC.
Den faktiska lönen som Maksim har fått är cirka 600 euro före skatt, enligt fackets kontroll. Räknat på en vanlig arbetstid betyder det 34 kronor i timmen. Men Maksim har dessutom arbetat betydligt mer än heltid och timlönen är därför ännu lägre. Utöver det har han fått ett skattefritt traktamente betalat från bolaget i Lettland.
Med 30 kronor på bankkontot har Maksim inte ens råd att köpa biljetter för att åka hem till Lettland, säger han.
– Företagen är skurkar som håller på så här. De lurar arbetare. Tre gånger har jag arbetat i Sverige och tre gånger har jag blivit lurad, säger han.
En företrädare för Scanditur international säger att han aldrig skulle betala 34 kronor i timmen till en arbetare, och att det måste ha blivit fel.
– Jag har försökt göra allt rätt och jag har bett det lettiska bolaget förklara att jag inte hade en blekaste aning om deras löner. Jag anser att vi varit en tillgång för Tele2:s utbyggnad och kan vara en tillgång för deras framtida utbyggnad, säger han.
Uppdagades via Whatsapp till Tele2
Det hela uppdagades den 12 maj i år då Maksim skrev på Whatsapp med en anställd på Tele2, som arbetar med integrering. Den anställda på Tele2 frågade Maksim vilket bolag han arbetar för eftersom Tele2:s anställde tidigare sett på Maksims bilder att han hade för dåliga verktyg i form av en bristfällig momentnyckel som användes ute på plats i arbetet.
Maksim svarade:
”Jag har inget kontrakt, jag arbetar svart.”
Tele2:s anställde svarar: ”Hahahaha”, och skrev sen att han skickat ett mejl till underentreprenörerna med informationen att fungerande momentnycklar är ett krav för att få byta ut produkter på Tele2:s egendom, och att han vill se till att informationen når alla deras underentreprenörer.
Sen hörs de inte mer.
Dagens ETC har tagit del av Whatsapp-konversationen i sin helhet.
Senare samma dag får Maksim ett telefonsamtal från en av cheferna på underentreprenörerna att hans uppdrag avslutats omedelbart. På måndagen, tre dagar senare, avslutade Eltel samarbetet med underentreprenören Telecom Services, i väntan på en utredning.
Tele2 duckar frågor om ansvar
Både Tele2 och underleverantören, liksom börsnoterade och delvis riskkapitalägda bolaget Eltel Networks, är fåordiga om deras eget ansvar i raden av underleverantörer. Det lettiska bolaget som hyrt ut Maksim anser inte att det finns några missförhållanden.
Maksim visar både foton från mobilmaster, serverrack och utrustning och av konversationer med de bolag han anlitats av och arbetat för, för att bevisa att det han säger stämmer. För det har uppstått en konflikt både mellan underentreprenörerna och mellan honom och bolagen. De anklagar honom för stöld, vilket han nekar till.
En annan arbetare, från Bosnien, säger att både han och Maksim saknade legitimationen ID06, som i Sverige fungerar som en digital personalliggare för att motverka svart arbetskraft i Sverige. Den bosniske arbetaren åkte hem efter två veckors arbete ute på Tele2:s anläggningar.
Emil Boss på SAC säger att problemen med att exploatera arbetskraft nu även blivit ett säkerhetsproblem i Sverige.
– Det är anmärkningsvärt att man släpper in arbetslivskriminaliteten i vår infrastruktur, utan några som helst kontroller. Man undrar naturligtvis hur det ser ut på andra ställen med ännu högre säkerhetsklassning, säger han.
Det lettiska bolaget skriver i ett mejl att det förgäves försökt komma i kontakt med Maksim om lönen för de dagar i maj som han jobbat och som ännu inte betalats ut.
Bolaget skriver vidare att det betalat för 143 timmar i april, medan Maksim hävdar att han arbetat 299 timmar.